Hevige rellen in Sindh na ingreep regering Pakistan

Te midden van een golf van extreem geweld heeft de Pakistaanse regering in het weekeinde het bestuur overgenomen in Sindh, de zuidelijke provincie waarvan Karachi de hoofdstad is. Direct nadat de provinciale regering was geschorst, braken in de stad hevige rellen uit. Karachi wordt al enkele jaren geteisterd door geweld tussen politieke partijen, etnische groeperingen en shi'itische en sunnitische moslims. Dit jaar vielen al 800 doden.

Zaterdag pakten politie en paramilitairen meer dan 100 leden op van de MQM, een politieke partij die door premier Nawaz Sharif wordt beschuldigd van de moord, op 17 oktober, op de voormalige gouverneur van Sindh, Hakim Saeed. De MQM, een partij voor moslims die 51 jaar geleden uit India emigreerden naar het nieuwe Pakistan, verbrak daarop de banden met Sharifs Moslim Liga.

Oud-premier en oppositieleidster Benazir Bhutto, afkomstig uit Karachi, sprak gisteren de vrees uit dat de ingreep van haar politieke rivaal Sharif kan leiden tot een “islamitische revolutie of een militaire staatsgreep' in Pakistan.

In Karachi bestaat al sinds het aantreden van Sharif, in februari vorig jaar, grote onvrede over de dominantie van de provincie Punjab. De meeste sleutelposten in de regering en de overheidsinstituten worden bezet door mensen uit Punjabs hoofdstad Lahore, de woonplaats van Sharif.

Door het aanhoudende geweld in Karachi, inmiddels door velen de `Stad van de Dood' genoemd, dreigde Sharif de afgelopen weken verschillende keren in te grijpen om een “einde te maken aan het terrorisme'. De meeste slachtoffers in Karachi vallen bij confrontaties tussen leden van de MQM en een extremistische afsplitsing van de partij, de Haqiqi-factie.

Volgens Sharif beschikt zijn regering over bewijzen dat de MQM achter de moord op de alom gerespecteerde oud-gouverneur Saeed zat. De MQM ontkent dat en stapte vorige week uit de provinciale regering. Volgens MQM-leider Aftab Sheikh probeert Sharif de partij te breken omdat de MQM “massale steun geniet in Karachi'. De centrale regering kan in uitzonderlijke situaties provinciale regeringen schorsen en een direct bestuur opleggen voor 90 dagen.