Filmklassieker netjes nagespeeld door nieuwe groep

Voorstelling: Wat is er toch met Baby Jane gebeurd? door Kane. Regie en tekst: Dick van den Heuvel.

In de filmklassieker Whatever happened to Baby Jane? proberen twee zusters, die ooit filmsterren waren, elkaar het graf in te treiteren. Ze haten elkaar maar ze zijn tot elkaar veroordeeld.

Regisseur Robert Aldrich nam voor deze rollen de belegen diva's Bette Davis en Joan Crawford. Zoals het diva's betaamt, gunden zij elkaar het licht in de ogen niet, zodat de opname-werkelijkheid vaak verdacht veel op de filmwerkelijkheid leek.

De nieuwe theatergroep Kane heeft de film bewerkt tot een toneelstuk: Wat is er toch met Baby Jane gebeurd? Een leuk idee; zo'n toneelstuk kan mooi commentaar leveren op de film zodat het een stuk over de filmwereld wordt. Dit procede werd al eerder met succes toegepast door Rieks Swarte in Written on the Wind.

Van dit leuke idee komt deze keer echter niets terecht. Gerda van Roshum en Lilian van den Berg spelen netjes de filmscenes na en doen dat ook nog vrij krukkig. Regisseur Dick van den Heuvel heeft wel wat aan de plot veranderd, maar dat zijn veranderingen ten slechte.

Het is duidelijk de bedoeling om het toneelstuk ook over het conflict tussen Davis en Crawford tijdens de filmopnames te laten gaan. Maar daar is niets van terecht gekomen. Zo nu en dan onderbreken de spelers de handeling om een anekdote over de verbleekte sterren te vertellen. Dat is alles.

De enige emotie die het toneelstuk oproept, is een dringende behoefte om de originele film te zien, die dan ook na afloop wordt vertoond. De film is geweldig.

    • Wilfred Takken