Erik van Lieshout van plagiaat beschuldigd

Schilder Erik van Lieshout wordt ervan beschuldigd dat hij zonder toestemming een plaatje van de Amerikaanse striptekenaar Charles Burns heeft nageschilderd. De Amerikaanse uitgeverij Kitchen Sink Press spreekt van auteursrechtenschending en zou juridische stappen tegen de Nederlandse kunstenaar overwegen.

Het schilderij Zittende vrouw leunend tegen een grafzerk (1998) is een van de stukken op de tentoonstelling die Van Lieshout tot en met 21 november heeft in de Amsterdamse Galerie Fons Welters. Afgebeeld is een meisje dat op een kerkhof een sigaretje rookt terwijl haar broek en slipje op haar enkels hangen. Vrijwel identiek is de striptekening in Burns' boek Black Hole uit 1996. Alleen is die in zwart-wit en heeft het meisje daarop ook een tekstwolkje.

Van Lieshout, die enige bekendheid heeft verworven met zijn schilderijen van negers aan het spit en blowende zwanen, geeft toe dat hij de tekening van Burns `vrij letterlijk heeft gebruikt'. “Maar ik heb er wel een andere gezicht op gezet, van een 17e-eeuws portret, en ik heb het licht veranderd. Ik doe precies hetzelfde als Andy Warhol en Roy Lichtenstein: die jatten ook van alles van plaatjes. Mijn werken hebben minstens zoveel authenticiteit.' (ANP)