Duitsland ruziet over nieuwe president

In Duitsland is een openlijke strijd ontbrand over het presidentschap nu SPD-voorzitter Oskar Lafontaine het partijbestuur heeft voorgesteld om de 67-jarige Johannes Rau voor te dragen als opvolger van CDU-er Roman Herzog. Op 23 mei volgend jaar kiest de Duitse Bondsdag in Berlijn een nieuwe president en verwacht wordt dat de CDU en FDP ook kandidaten naar voren zullen schuiven.

De kandidatuur van Rau, die jarenlang minister-president was van Noordrijn-Westfalen, is binnen de SPD omstreden. De `goede man uit Wuppertal', zoals hij wordt genoemd is bij de bevolking geliefd, geldt als een verzoener en iemand die het menselijke gezicht van het kapitalisme vertegenwoordigt. Rau's voorbeeld is de vroegere president Gustav Heinemann (SPD), die van 1969 tot 1974 president was, en met wiens kleindochter Christina hij is getrouwd.

Maar Rau wordt door een deel van de SPD beschouwd als een symbool van de oude Bondsrepubliek. Hij is gepensioneerd, komt uit het Westen en is bovendien een man. De ene lobby bij de SPD wil een `Ossie' als de theoloog Richard Schroder de vrouwenlobby wil een vrouw zoals Jutta Limbach, de president van de Hoge Raad, of Heide Simonis, minister-president in Sleeswijk-Holstein.

Verwacht wordt dat het SPD-partijbestuur vandaag met Lafontaine's keuze voor Rau zal instemmen. De partij is Rau iets verplicht, heet het want Lafontaine heeft in het voorjaar druk uitgeoefend op Rau om plaats te maken voor de dynamischer Wolfgang Clement, een `Schroderman'. Alleen CDU en FDP kunnen nog een spaak in het wiel steken. De CDU denkt aan Rita Sussmuth, voormalig Bondsdagpresident. De FDP voelt meer voor Jutta Limbach.