Dubbele zege voor hockeymannen bij Champions Trophy

Na twee speelronden bezet de Nederlandse hockeyploeg de eerste plaats bij het toernooi om de Champions Trophy in Pakistan. Nadat de wereld- en olympisch kampioen op de openingsdag al met 3-2 te sterk was voor Spanje, won de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans gisteren met 4-2 van titelverdediger Duitsland. De winnaar van het duel Australie-Zuid-Korea komt vandaag op gelijke hoogte met Nederland.

Oltmans relativeerde de dubbele zege van zijn ploeg. “Eerst de finale halen. We leven van wedstrijd naar wedstrijd.' Nederland vervolgt het zeslandentoernooi in Lahore morgen met een duel tegen Zuid-Korea, dat zaterdag gastland Pakistan met 4-3 verraste. Eerder op de dag bleek Australie met 2-0 te sterk voor Europees kampioen Duitsland dat nog slechts vijf spelers telt die dit voorjaar de bronzen medaille wonnen bij het WK in Utrecht.

Nederland begon voortvarend tegen Spanje. Met bij vlagen superieure combinaties werd de tegenstander op eigen helft vastgezet. Het veldoverwicht resulteerde nog voor rust in doelpunten van Bram Lomans (strafcorner), Jacques Brinkman en, kort na de onderbreking, van Marten Eikelboom. Vooral de laatste treffer een tip-in op aangeven van Remco van Wijk, was van grote schoonheid.

Concentratieverlies leidde er echter toe dat Nederland in de slotfase alsnog in de problemen kwam. Spanje maakte gretig gebruik van de wanorde in de defensie. Juan Escarre benutte vijf minuten voor tijd een strafbal. Drie minuten later verkleinde Spanje de marge tot een, na een onterecht toegekend doelpunt van aanvoerder Victor Pujol.

Het doelpunt leidde tot felle protesten, met name van doelman Ronald Jansen die in zijn woede scheidsrechter Singh bijna omver liep. Tevergeefs wees de 34-jarige keeper, bij absentie van Stephan Veen aanvoerder van de nationale ploeg er bij de Maleisische arbiter op dat de bal van buiten de cirkel op doel werd geslagen. Televisiebeelden onderstreepten het gelijk van Jansen, maar in plaats van genoegdoening werd de routinier later op de avond op basis van diezelfde tv-beelden gestraft voor de duwfout.

Het vergrijp kwam Jansen op een schorsing van een duel te staan.

“Het protest van Jansen was terecht, maar de manier waarop was onjuist', besefte bondscoach Oltmans, die tegen Duitsland daarom een beroep moest doen op reserve-doelman Guus Vogels van HGC. “Ik legde alleen maar een hand op zijn schouders', luidde het verweer van Jansen.

Ook tegen het sterk verjongde Duitsland begon Nederland sterk. Al na elf minuten leidde de ploeg met 2-0, dankzij een rake strafcornervariant van Lomans en een doeltreffende uithaal van Jaap-Derk Buma. Bjorn Emmerling bracht de spanning na een kwartier terug. Vijf minuten later profiteerde aanvaller Piet-Hein Geeris van onnodig balverlies in de Duitse verdediging. Christian Achtmann en opnieuw Eikelboom bepaalden nog voor rust de eindstand op 4-2. In de tweede helft hadden beide ploegen last van de enorme hitte in Pakistan. In het andere duel bleven gastland Pakistan en Spanje steken op een 2-2 gelijkspel.