DKB en Fuji praten over samenwerking

De Japanse Dai-ichi Kangyo Bank (DKB) en Fuji Bank zijn in vergaande onderhandelingen over het opzetten van een gezamenlijke bank, die een deel van de activiteiten zal overnemen van Yasuda Trust & Banking. Dit hebben functionarissen van de betrokken, verzwakte banken zaterdag bekend gemaakt.

Doel van de samenwerking is voorbereiding op de deregulering van de Japanse financiele sector waarin concurrentiekracht een grotere rol zal gaan spelen dan tot dusver gebruikelijk. De zogeheten trustbank zal zich richten op het beheer van pensioenen en vermogens, met name de ontwikkeling van nieuwe producten zoals het in de VS populaire 401K pensioenplan. De zeven bestaande Japanse trustbanken houden zich bezig met beheer van onder meer vermogens en onroerend goed, maar ondernemen daarnaast ook traditionele bankactiviteiten: accepteren van deposito's en verlenen van krediet.

Reden voor de samenwerking is de zwakke financiele situatie van de betrokken partijen. DKB en Fuji behoren tot de zwakkere broeders tussen de toch al geplaagde banken. De verkoop van de vermogensbeheer activiteiten zal Yasuda Trust de financiele ruimte geven om zijn `slechte leningen' af te schrijven, het grote probleem waarmee alle Japanse financiele instellingen kampen sinds het ineenstorten van de `luchtbel' begin jaren negentig.

De beurs reageerde vandaag positief op het nieuws. Aandelen Fuji en DKB stegen respectievelijk 12 en 8,3 procent terwijl Yasuda Trust zelfs een stijging van 30 procent liet zien. Yasuda eindigde vandaag op een koers van 127 yen (2 gulden) terwijl het aandeel in 1987 nog 50 gulden kostte. De bankaandelen gezamenlijk vormden de sterkst stijgende sector en duwden het Nikkei beursgemiddelde. De beursindex steeg krap 3 procent en eindigde de dag op 13.952 punten.

De samenwerking tussen de DKB en Fuji Bank wordt een samenwerking die twee keiretsu, de grote bedrijvengroepen die zich over vele sectoren bewegen, zal overspannen. Yasuda Trust, waarvan de nieuwe trust bank een deel van de activiteiten zal overnemen, behoort tot de Fuyo-groep waarvan de Fuji Bank zelf de kern vormt.

Fuji bezit 3,9 procent van de aandelen van Yasuda. De DKB heeft zijn eigen groep om zich heen. Behalve de samenwerking in vermogensbeheer zijn er geruchten over verdergaande samenwerking tussen beide banken. De twee ontkennen echter dat er zelfs sprake zou kunnen zijn van een fusie.

De plannen van DKB en Fuji passen in een serie maatregelen van banken om hun financiele situatie te verbeteren of hun concurrentiekracht te vergroten. Voor dit laatste zijn vrijwel alle Japanse banken samenwerking aangegaan met buitenlandse instellingen, waarbij de Japanse bedrijven hopen te profiteren van kennisoverdracht.

    • Hans van der Lugt