CABARETIERS OP RADIO EN TV

`Je moet iets op tv', zegt iedereen altijd, meent stand-up comedian Raoul Heertje. “Alsof tv het hoogste is dat je kunt bereiken. Ik ken genoeg mensen die heel gelukkig zijn en nog nooit op tv zijn geweest.'

Tv-registraties van zijn optredens - `ik krijg elke week wel een aanbod' - vindt hij onzin: “Dat werkt niet. Het gaat om dat moment, de sfeer die je voelt als je erbij bent.' Zelf begon hij bij tv als redactielid van Barend en Van Dorp. Drie jaar geleden werd hij gevraagd voor Dit Was Het Nieuws, een satirische nieuwsquiz die was afgeleid van het Engelse Have I Got News For You. Het programma bestaat nog steeds. “Gerard van Lennep zocht mensen en kwam naar een optreden van mij. Ik zag iemand met een notitieblokje en nam hem in de zeik: wilde hij mijn grappen soms stelen?' De teksten van presentator Harm Edens worden door een team van schrijvers gemaakt, Heertje en Thomas Acda improviseren hun grappen ter plekke. “Er is een goede basis, waardoor Thomas en ik gewoon kunnen klooien. Net als bij stand-up comedy moet je het vertrouwen hebben dat het wel goed komt: als je begint te praten komt de grap vanzelf.' Heertje was ooit panellid bij Have I Got News For You. “Ik had gevraagd of ik in het publiek kon zitten. Een week later belde mijn agent, dat ze mijn band hadden gezien en mij als gast wilden.' Zenuwachtig was hij niet. “Voor Engelse komieken kan zo'n optreden de doorbraak zijn - of, als het mis gaat, killing. Maar ik had zoiets van: wat kan me gebeuren? Ik heb niet geprobeerd grappiger te zijn dan zij. Dan zouden ze me genadeloos hebben afgemaakt.'