BUSI MHLONGO

`De tweede wordt de absolute top` zei ze in deze krant, kort na het verschijnen van haar eerste cd. Dat is inmiddels zo'n vijf jaar geleden maar de felle kat uit Zuid-Afrika heeft woord gehouden: Urbanzulu is een dijk van een plaat.

Opvallend is de manier waarop de frele Mhlongo zich heeft laten fotograferen: in een stoere vliegeneniersbroek met zware riemen gecombineerd met traditionele armbanden vervaardigd van kralen. Dat is natuurlijk niet toevallig want de muziek is, zoals de titel al suggereert een mixture van landelijke legato's en stadse staccato's. Lieflijk verleidend klinkt het met de Congolees Lokua Kanza geschreven en gezongen Father of my Children, opzwepend het met forse jodels opgesierde Ukuthala. Wat deze cd nog beter maakt dan haar eersteling Babhemu is het doorzichtige geluidsbeeld en de nog sterkere, vaak polyfone koorzang.

Dominant blijft echter de stem van de ruim 50-jarige Busi zelf,spetterend van vitaliteit, verdragend in de laagte, warm en intiem als ze hoger gaat. Het tot slot a capella gezongen Oxamu (de krokodil) compleet met tong-`click', lijkt een ode aan haar grote jeugdidool Miriam Makeba wier Pata Pata ook ergens verstopt zit.

Zondag 8 november staat dit brokje dynamiet tijdens de 14de Music Meeting met haar band in de Nijmeegse Stadschouwburg.

    • Frans van Leeuwen