Turkse tv-zender bestraft na grap over maagdelijke minister

Niet het nieuws zelf, maar de satire op dat nieuws is in Turkije op dit moment onderwerp van een verhitte strijd in de media over de restrictieve perswetten. De minister van Vrouwenzaken, Isilay Saygin, liet onlangs in een vraaggesprek met een krant weten dat ze ondanks haar 52 jaar nog steeds maagd was.

Levent Kirca gebruikte dat gegeven in zijn wekelijkse televisieshow Olacak O Kadar (`Zulke dingen gebeuren'), waarin hij onderwerpen uit de Turkse politiek op de hak neemt. De Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTUK) sloot Kanaal D, het televisiekanaal dat dit programma uitzendt, vervolgens voor een dag, omdat de sketch “op een oneigenlijke manier inbruik had gemaakt op het priveleven van de vrouwelijke minister'.

Kirca heeft inmiddels uit protest tegen deze beslissing zijn televisieshow gestaakt. Bovendien gaat hij vanaf maandag in hongerstaking. “En dat is geen symbolische actie', sprak hij dreigend. “Als mij iets overkomt, zal iemand anders het van mij overnemen. Net zolang tot dit onderwerp is opgelost.' Kirca vindt dat het niets anders is dan `censuur' dat een televisiekanaal wordt gesloten als een satiricus zaken op zijn eigen manier aan de orde stelt die al publiekelijk bekend zijn. Kirca koos eerder al de president, de premier en zelfs de chef van de invloedrijke generale staven in Turkije als onderwerp in zijn show. Deze vertelden hem juist hoe ze ervan hadden genoten.

In een zeldzame blijk van solidariteit binnen de Turkse televisiewereld heeft het team van Kirca de steun gekregen van andere prive-kanalen. Deze zullen hun programma's drie minuten onderbreken uit protest tegen wat wordt genoemd `de antidemocratische beslissing van de RTUK'. Bestuurders van de Liberale Democratische Partij (LDP), die niet in het parlement is vertegenwoordigd, legden een zwarte krans voor het gebouw van de RTUK. Turkije heeft een slechte reputatie op het gebied van de vrijheid van meningsuiting. Ondanks beloften van premier Mesut Yilmaz voor democratische hervormingen zitten er nog steeds tientallen journalisten academici en anderen vast voor artikelen die ze hebben geschreven of voordrachten die ze hebben gehouden.