Tempo groei in VS neemt nog nauwelijks af

Het groeitempo van de Amerikaanse economie neemt nog nauwelijks af. Het derde kwartaal liet een verrassende groei van het bruto binnenlands product (bbp) zien van 3,3 procent op jaarbasis.

Dat heeft het Amerikaanse departement van Handel gisteren bekendgemaakt. Het bbp wordt gedefinieerd als de optelling van alle goederen en diensten van Amerikaanse bodem, uitgedrukt in dollars. Het groeicijfer overtrof de gemiddelde verwachting met ongeveer een procent. Over de eerste drie kwartalen hebben de VS nu een economische groei van 3,5 procent op jaarbasis.

Het blijkt dat de Amerikaanse consumentenbestedingen tussen juli en oktober goed op peil bleven en dat voorraden een procent van de groei uitmaakten. Niettemin neemt de groei iets af en zal er misschien in het laatste kwartaal of anders volgend jaar een vertraging optreden. Zakenbank Merrill Lynch denkt dat het bbp over het vierde kwartaal op jaarbasis 2,5 procent zal zijn, maar collega J.P. Morgan verwacht al een vertraging tot 1 procent op jaarbasis.

“Wat vast staat is dat de groei zal afnemen, maar de vraag is wanneer dat gebeurt', aldus econoom Robert Mellman van J.P. Morgan. “De onderliggende vraag op de markt is al aan het afnemen, exporten zijn lager en de winsten zitten in het gedrang. Het consumentenvertrouwen daalt en het ondernemersvertrouwen staat er nog slechter voor.'

Volgens Mellman zal de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken op zijn volgende drie vergaderingen de rente verlagen met telkens een kwart procentpunt. Eind januari kan de geldmarktrente dus terechtkomen op 4,25 procent. Dat zou te laat komen voor de economie, die volgens sommigen in recessie zal gaan.

Wall Street schoot gisteren omhoog vanwege het goede groeicijfer en veel beleggers geloven dat een recessie kan worden vermeden. Ook de bekendmaking van het stimuleringsplan van de G7-landen werd als gunstig gezien voor aandelen.

Wall Street vierde een klein feestje omdat de aandelenindex van Dow Jones sinds 8 oktober met elfhonderd is gestegen tot een slotkoers gisteren van 8.592. Over geheel oktober klom de Dow met tien procent, niet meer vertoond sinds 1987. Nog altijd staat het koersgemiddelde meer dan zevenhonderd punten onder dat van het recordniveau van 17 juli. De obligatiemarkt ging in de min bij het zien van zoveel economische activiteiten. De 30-jarige staatsobligatie daalde ruim een punt in koers en het rendement steeg.

    • Lucas Ligtenberg