Opinie

    • Youp van ’t Hek

Spoed

Frank de Grave wil een Brede Maatschappelijke Discussie over de toekomst van ons leger. Doe ik graag aan mee. Mijn voorstel is: opheffen die hap. Je leest toch alleen maar ellende over die gozers. Of ze vliegen de coke met honderden kilo's tegelijk het land in, of zij helpen de Serviers een handje bij het selecteren van de af te voeren moslims, of zij zijn net even lunchen als Relus ter Beek belt dat zijn Drentse golfbaan onder water staat.

None

De spoedmelding kwam om elf uur binnen en een uur en drie kwartier later was het gelukt om de dienstdoende ambtenaar wakker te krijgen. Ik vind dat nog snel. Normaal stel je Den Haag een vraag en komt je verzoek in drievoud onder op de stapel. Nu stonden de soldaten precies acht uur later zandzakken door te geven. Goed nieuws voor een eventuele vijand. Mocht u Nederland binnen willen vallen, dan hoeft u de eerste acht uur niet op tegenstand te rekenen. Heerlijk toch. En tussen vrijdagmiddag vier uur en maandagochtend negen uur hoeft u helemaal nergens op te rekenen. En stel dat er toch een Nederlandse soldaat komt opdagen, geef hem dan wel de gelegenheid eerst rustig zijn tent op te zetten. Het is het modelletje Ermelo. Met stromend water.

Volgens Defensie had het Rampencoordinatiecentrum ook een ander nummer kunnen bellen, dan was het een stuk sneller gegaan en een `voorwaarschuwing' wil ook nog wel eens helpen. Dus of de Duitsers eerst even willen bellen met de mededeling “Wir kommen'. Eigenlijk is de situatie in ons leger symbolisch voor de hele maatschappij. Of we het nou over Schiphol hebben, het fileprobleem, de asielopvang of het cellentekort bij Justitie: het is een complete puinhoop. Binnenkort kan je je advocaat met de officier van justitie laten onderhandelen over je straf. Dus je geeft toe dat je de zaak getild hebt voor een miljoentje of zes, maar deze schuldbekentenis scheelt je alweer een jaar of wat. Misschien is het handig om dat vast in de planning op te nemen. Dat de bende van Etienne U. een soort calculatie-afdeling krijgt: inkoop pillen 6 miljoen, verkoop (straatwaarde) 18 miljoen, schuldbekentenis 4 miljoen saldo 8 miljoen.

Misschien is het leuk om aan Vermeend te vragen of hij het bedrag van de schuldbekentenis fiscaal aftrekbaar kan maken. Anders krijg je daar ook weer zo'n rompslomp over. Misschien is dit iets voor het torentjesoverleg. Wat zijn we toch een schattig dorp. Mijn hart maakt de afgelopen week een keer of wat een sprongetje. Net las ik hoe Wijers, Jorritsma en De Boer de Kamer hadden belazerd met de Schiphol-cijfers of er kwam een D66-Kamerlid naast mij zitten in de trein naar Antwerpen. Geen idee hoe hij heette maar we kwamen al snel op het heikele punt van `aftreden' en het daaraan gekoppelde geloof in de politiek. Hij vertelde dat Annemarie het moeilijk ging krijgen en eigenlijk haar koffers kon gaan pakken. Maar ja, we hadden natuurlijk ook te maken met een coalitie en gemaakte afspraken binnen die coalitie en...

Toen hoorde ik het al. Daar horen we niks meer over en neemt u van mij aan: dit wordt gewoon een voorhoefje, ofwel: er treedt hier niemand af. Een sorgdragertje dus. Heb ik nog een laatste tip voor heel Den Haag: in 2000 gaan we in Nederland en Belgie voetballen om het Europees Kampioenschap. Dat zou nog wel eens knokken kunnen worden. En buiten wat extra politie is het mischien niet gek om het leger achter de hand te houden. Dus dit is een voorwaarschuwing. Mocht het knokken worden zorg dan dat ze klaar staan en voor Justitie is het misschien wel handig om een aantal voorlichtingsfolders te laten drukken . Dus dat je de hooligan laat weten dat als hij toegeeft dat hij dat benzinestation geplunderd heeft, of een stuk of wat voetballiefhebbers gemolesteerd heeft, zijn straf beduidend minder wordt. Dat scheelt een hoop problemen en dan hoeven De Grave, Peper en Korthals later niet af te treden. Dit laatste is overigens een grapje.

    • Youp van ’t Hek