Selectie Televisie: Zondag; ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met de minister van Justitie, Benk Korthals (VVD), aan de vooravond van zijn begrotingsverdediging in de Tweede Kamer. Verder een debat over defensie met Mient Jan Faber (IKV), voormalig chef defensiestaf Arie van der Vlis en oud-minister Bram Stemerdink; en Joan Leemhuis-Stout (VVD), commissaris van de koningin in Zuid-Holland, over de crisis in het watermanagement. Ned.3, 12.05-13.00u.

Lopende zaken. Over het nieuwe experiment van het ministerie van Justitie met onbehandelbare tbs-patienten die waarschijnlijk nooit meer terugkeren naar de maatschappij en geen verdere behandeling meer krijgen. Voormalig geneesheer-directeur van het Pieter Baan Centrum prof.dr. F. Beyaert vindt dit onjuist. Ned.3, 22.07-22.46u.

DOCUMENTAIRES

AVRO Close-up. Portret van de Nederlandse Magaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari (Maleis voor `Oog van de dag'). In 1917 werd zij verdacht van spionage voor de Duitsers, waarna ze werd gefusilleerd. Ned.1, 18.28-19.29u.

Noorderlicht. Wetenschapsdocumentaire over de vraag hoe grote hoeveelheden informatie toegankelijk kunnen worden gemaakt. Rond de eeuwwisseling werd de bibliotheek Mundaneum door twee Brusselse advocaten opgericht. Hiermee wilden zij alle boeken, over alle onderwerpen van alle tijden in kaart brengen. Ned.3, 19.56-20.27u.

Hot doc. Per jaar wordt wereldwijd vijfduizend miljard dollar aan zwart geld witgewassen. Belastingfraudeurs en drugshandelaren roepen daarvoor de hulp in van beruchte banken in Luxemburg, Zwitserland en de Nederlandse Antillen. Belg.2 20.25-21.20u.

Dabba wallahs. Over het harde bestaan van de lunchbezorgers in Bombay, die er iedere dag voor zorgen dat werkende mannen de door hun eigen vrouw bereide lunch kunnen nuttigen. Ned.3 21.02-22.07u.

The Nazi's. Slot van een serie over de opkomst van Hitler en het nazisme. Vanavond over hoe angst voor en haat jegens het bolsjewisme veel Duitsers ertoe bracht tot het einde toe te blijven vechten, ondanks het leed dat dat veroorzaakte. BBC2, 22.00-22.50u.

DNW - Rooksignalen uit de nieuwe wereld. Hoe scholen kinderen klaarstomen voor de toekomst.

In de Verenigde Staten deelt nieuwszender Channel One gratis tv-toestellen uit, onder de voorwaarde dat negentig procent van de leerlingen naar hun programma kijkt. In Jakarta heeft de Wereldbank een Back to school-plan geinitieerd, dat de kansarme kinderen weer in de schoolbanken moet krijgen. Ned.3, 23.09-23.55u.

AMUSEMENT

Jiskefet. Eerste aflevering van een nieuwe reeks satirische programma's van het trio Michiel Romeyn, Kees Prins en Herman Koch. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 20.27-21.02u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Het grootste deel van de uitzending is gewijd aan componist Edgar Varese. Dirigent Richard Chailly betuigt zijn bewondering aan de hand van enkele fragmenten uit zijn werk. Ned.3, 11.00-12.00u.

Het dubbele leven van Franz Schubert. Portret van componist Franz Schubert, met piano- en kamermuziek en muziekfragmenten uit o.a. het Forellenkwintet. Belg.2, 22.10-23.00u.

KUNST

De plantage. Hanneke Groenteman praat met Cees Nooteboom over zijn nieuwste boek Allerzielen, dat zich afspeelt in Berlijn, en met mode-ontwerper Alexander van Slobbe, die 5 november de Emmy van Leersumprijs krijgt uitgereikt. Ned.3, 17.00-18,00u.

FILMS

Milk Money (Richard Benjamin, 1994, VS). De cartoons van Norman Rockwell vormden inspiratiebron voor feelgood romantische komedie waarin de Amerikaanse onschuld (in de suburbia) wordt gekoesterd. Halfwees ziet in stadse call girl Melanie Griffith levenspartner voor zijn vader Ed Harris. SBS6, 13.25-15.05u., onderbroken door reclame.

A Home of Our Own (Tony Bill, 1993, VS). Minder opmerkelijke familiedraak met Kathy Bates als een werkloze maar vastberaden weduwe die met haar zes kinderen een nieuw leven begint in een afgelegen stadje in het Idaho van de vroege jaren zestig.

Belg.1, 13.50-15.30u.

Samba Traore (Idrissa Ouedraogo, 1992, Burkina Faso/Frankrijk/Zwitserland). Harkerige maar sympathieke streekroman, van de regisseur van Tilai en Yaaba, over een traditionele Afrikaanse dorpsgemeenschap, waar men tegen beter weten in dagdroomt van een beter bestaan door emigratie. Een dorpeling, die in de grote stad steenrijk is geworden, keert er terug. Ned.3, 14.02-15.23u.

.Oliver! (Carol Reed, 1968, Engeland). Uitstekende, muzikale filmadaptatie van Lionel Barts theaterbewerking van Dickens' Oliver Twist. Won destijds Oscars voor beste film en beste regie. Mark Lester speelt de weesjongen, Ron Moody de gehaaide bendeleider Fagin. BBC1 15.25-17.45u.

The Taking of Pelham One Two Three (Joseph Sargent 1974, VS). Effectieve misdaadthriller grossiert in dirty words. Gangsters o.l.v. Robert Shaw gijzelen passagiers van New-Yorkse ondergrondse. Met Walter Matthau als commissaris van politie. RTL5, 20.30-22.25u. onderbroken door reclame.

Angie (Martha Coolidge, 1993, VS). Regisseuse van Rambling Rose maakte een leerzame publieksfilm over een psychiatrisch syndroom. Geena Davis, een alleenstaande moeder uit de Italiaanse wijk van Brooklyn, laat kind in de steek om op zoek te gaan naar haar eigen, twintig jaar eerder verdwenen, moeder. RTL4 21.10-23.00u., met reclame.

Salut cousin! (Merzak Allouache, 1996 Frankrijk/Algerije/Belgie/Luxemburg). Lichte, karikaturale komedie is moderne versie van La Fontaine's fabel over de veldmuis en de stadsmuis en belicht de culturele kloof tussen Algerijnen aan weerszijden van de Middellandse Zee. Naieve jongen uit Algiers op bezoek bij geassimileerde neef in Parijs. Duitsl.1, 23.30-1.10u., tweetalig.

Thunderbolt and Lightfoot (Michael Cimino, 1973, VS). Debuut van de regisseur van The Deer Hunter is een gewelddadige actiefilm waarin de ontsnapte bankrover Clint Eastwood en de zwerver Jeff Bridges ontdekken dat er een nieuw gebouw staat op de plek waar de buit van een vorige roof ligt verborgen. BBC2, 23.50-1.40u.

The Night We Never Met (Warren Leight, 1993, VS). Regiedebuut is voorspelbare maar innemende, erg New-Yorkse romantische komedie. Yuppie Kevin Anderson verhuurt zijn appartement onder aan afwisselend Matthew Broderick en de gefrustreerde huisvrouw Annabella Sciorra. BBC1, 0.35-2.10u.

Brilliant Lies (Richard Franklin, 1996 Australie). Verdienstelijke adaptatie van toneelstuk van David Williamson beschrijft rechtszaak over vermeend geval van seksuele intimidatie op het werk en wil ook een studie zijn naar het meerduidige karakter van de waarheid. Duitsl.1, 1.20-2.50u., tweetalig.