NAVO houdt controlevluchten boven Kosovo

De NAVO heeft gisteren het startsein gegeven voor operatie Eagle Eye in Kosovo. Met een twintigtal onbewapende vliegtuigen zullen vanaf begin volgende week verkenningsvluchten worden gemaakt boven het gebied, om te controleren of de Joegoslavische president Slobodan Milosevic zich aan zijn afspraken houdt en de Servische troepen uit het gebied terugtrekt.

Tot nu toe hielden alleen Amerikaanse U-2 spionagevliegtuigen, die op grote hoogte kunnen vliegen, het gebied in de gaten. De verkenningsvluchten, die dienen ter ondersteuning van de missie door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), zijn een onderdeel van de afspraken die de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke maakte met Milosevic. Nederland overweegt om met drie Orions aan de verkenningsvluchten deel te nemen. Premier Kok wil echter eerst de NAVO-plannen met betrekking tot de veiligheid van de verificatievluchten afwachten. (Reuters)