Krajicek blijft overeind tegen `Angstgegner'; Nederlaag Haarhuis-Eltingh

Met angst en beven kijkt de directie van het tennistoernooi in Stuttgart uit naar de confrontatie in de halve finales tussen Richard Krajicek en Pete Sampras. Nadat eerder Jan Siemerink ziek naar huis vertrok, meldde gisteren Marcelo Rios zich geblesseerd af, omdat hij bij een partijtje voetbal een spier in zijn bovenbeen had gescheurd. Vervolgens wist de aan zijn rug gekwetste Jean-Michael Gambill al na vijf games tegen Sampras dat verder spelen zinloos was.

Ook Krajicek kent problemen. Na zijn fraaie zege in twee sets (7-6 en 7-6) op Angstgegner Goran Ivanisevic liet de 26-jarige Hagenaar onmiddellijk haptonoom Jan Naaktgeboren overkomen om te voorkomen dat hij aan moet sluiten in de exodus van overbelaste tennissers.

Zijn toch al broze linkerknie, waaraan hij binnenkort zal worden geopereerd protesteerde in de tweede set, toen Krajicek even de controle over de partij verloor. Bij een 4-2 achterstand brak Ivanisevic de service van de Nederlander, die na een mislukte volley al voelde dat het mis was. “Toen ik na de onderbreking weer naar de baan wilde lopen, kon ik plotseling mijn knie niet buigen', vertelde Krajicek. “Ik smeet uit pure frustratie mijn racket op de grond. De knie zat vast, maar ik kon het er toch weer uit lopen. Naaktgeboren komt naar Stuttgart om de knie weer los te maken, want ik wil per se spelen tegen Sampras. Die partij zal ik niet opgeven, al moet ik strompelend over de baan.'

Een fitte Krajicek mag zich zelfs favoriet noemen in het duel met de nummer een van de wereld, die de marge met zijn reeds uitgeschakelde concurrenten Rios en Rafter dit weekeinde kan vergroten. Sampras heeft een negatieve balans (4-2) tegen de Wimbledon-kampioen van 1996. Krajicek voelt zich bovendien gesterkt door de gedachte dat hij na bijna zesenhalf jaar weer eens wist te winnen van Goran Ivanisevic. Hij keek voor zijn duel in de kwartfinales van het Super 9-toernooi in Stuttgart maar liefst tegen negen achtereenvolgende nederlagen aan. Vooral de laatste op Wimbledon, waar Ivanisevic de beslissende vijfde set met 15-13 won, deed pijn.

Na een fantastische eerste set, waarin Krajicek slechts drie punten op zijn service afstond, werd hij onrustig bij een comfortabele 4-1 voorsprong in de tweede reeks.

“Ik merkte dat die nederlagen me dieper hadden geraakt dan ik verwachtte. Goran had inderdaad een psychologische voorsprong. Gelukkig hervond ik mezelf.'

Twee matchpoints poeierde Ivanisevic op 6-3 in de tiebreak nog weg. Maar Krajicek besloot de partij in stijl met zijn elfde ace. “Ik weet ook niet waarom ik altijd zo goed speel in Stuttgart', sprak hij, hoofdschuddend. “Zo gezellig is het hier niet.'

Krajicek is de laatste Nederlander in het toernooi, want Jacco Eltingh en Paul Haarhuis leden gisteren in de kwartfinales een pijnlijke nederlaag (6-3 en 6-3) tegen het Franse koppel Delaitre/Santoro.

    • Robèrt Misset