Kok troeft Apotheker af in optreden wateroverlast

D66 was al de partij van de stad, nu zijn we ook de partij van het platteland, zei D66-leider De Graaf na de benoeming van D66'er H. Apotheker tot minister van Landbouw. Maar de partij van het water zijn de Democraten nog niet, zo bleek deze week. Apotheker werd twee keer afgetroefd door premier Kok toen de slachtoffers van de wateroverlast Den Haag om een helpende hand vroegen.

Op dinsdag, toen boeren in het noorden en oosten van het land klaagden dat hun oogst door de overvloedige regenval verloren ging, wees de minister van Landbouw een hulpactie van de overheid nog af. Denk niet dat ik niet gevoelig ben voor het leed dat hier wordt aangericht zei Apotheker toen hij werd geconfronteerd met een camera van het NOS-Journaal, “maar dit valt onder het normale bedrijfsrisico'. Volgens de D66-minister konden de criteria voor hulp bij rampen niet “lichtzinning' worden toegepast. Hij toonde zich een voorzichtig bewindsman.

Donderdagmiddag reisde premier Kok naar het getroffen gebied. Hoe financiele compensatie precies zou worden toegepast moest nog worden uitgezocht, zei Kok in een rechtstreeks vraaggesprek met het 8-uur Journaal, “maar we kunnen niet met onze rug naar deze mensen toe gaan staan'. Kok toonde zich een `Vader des Vaderlands'.

Hoeveel miljoenen guldens de overheid precies zal uitkeren is nog onbekend. Gisterochtend, bij het begin van de ministerraad, liet minister Apotheker weten dat hij het kabinet zou voorstellen de zogenoemde Oogstschaderegeling op de getroffen gebieden van toepassing te verklaren. Hij werd opnieuw overtroefd. De (ruimhartiger) Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen zou worden toegepast, meldde Kok op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Politieke conclusie na een week regen: het voornemen van D66 om zich met haar ministers in Paars II `politieker' te gaan opstellen, zoals de Democraten na de verkiezingsnederlaag van mei met zichzelf afspraken, is nog niet zomaar in de praktijk gebracht.