Jeugdopleiding PSV

Robert Fuchs verruilde deze week De Graafschap voor PSV. De middenvelder speelde jarenlang in de jeugd van de Eindhovense voetbalclub, maar werd niet goed genoeg bevonden voor het eerste elftal. Schort er iets aan de jeugdopleiding van PSV?

Robert Verbeek, trainer van Dordrecht'90 en voormalig jeugdcoach van PSV: “Ik heb Robert een jaar in de C-jeugd en een jaar in de A1 van PSV getraind. Hij was toen al een begaafde speler met een goed linkerbeen. Hij was alleen niet volwassen genoeg en miste fysieke kracht. Op dat moment was hij gewoon niet klaar voor het eerste van PSV. Aan de jeugdopleiding van PSV mankeert absoluut niets. Spelers krijgen tegenwoordig wel weinig tijd om te rijpen. Aan de andere kant willen jonge jongens die bij een topclub spelen snel naar een andere vereniging als ze het eerste niet halen. PSV had nooit het samenwerkingsverband met Sparta moeten opzeggen. Dan hadden talenten als Fuchs bij die club eredivisie-ervaring op kunnen doen, om daarna als volwaardige prof terug te kunnen keren bij PSV.'

Harry van Raaij, voorzitter van PSV: “Voetbal is net als het bedrijfsleven. Een werknemer kan zijn baas verlaten om een niveautje lager een baan te accepteren. Daarna kan hij toch weer terugkeren bij zijn vorige baas? Moeiteloos doorstromen naar het eerste is niet iedere jeugdspeler gegeven. Dat was bij een groot talent als Boudewijn Zenden toch ook het geval? Robert Fuchs wilde op een gegeven moment weg, dan moet je zo'n jongen niet tegenhouden. Ik ben er trots op dat we iemand die een PSV-verleden heeft en ergens anders prima heeft gepresteerd, terughalen. Dat betekent namelijk dat de PSV-opleiding van een hoge kwaliteit is.'

Robert Fuchs: “De jeugdopleiding van PSV is in orde, de doorstroming naar het eerste team is gewoon niet goed. Ik had het destijds als jeugdspeler niet makkelijk en kreeg nauwelijks de kans om me te bewijzen. Onder Aad de Mos had ik een contract voor twee jaar, maar ik speelde vrijwel nooit in het eerste.

Dan wil je op een gegeven moment naar een andere club waar je wel elke week aan de bak kunt. Die club werd voor mij De Graafschap. Ik heb geen moment spijt gehad van die overstap.'

Remy Reijnierse, hoofd opleidingen van PSV: “De kwaliteit van de jeugdopleiding wordt natuurlijk niet afgerekend op het aantal spelers uit eigen kweek die het eerste halen. Fuchs was eerst niet goed genoeg voor PSV, nu wel. Op de jeugdopleiding van PSV valt weinig aan te merken, want veel jongens met een PSV-verleden hebben het betaald voetbal gehaald. PSV geeft de jeugd wel degelijk een kans. Als een jeugdspeler goed genoeg is, dan redt hij het sowieso wel. Talent komt altijd bovendrijven.'

Patrick Paauwe, speler van Feyenoord voormalig jeugdspeler van PSV: “Op zich is de opleiding bij PSV goed. Aan de doorstroming van de jeugd naar het eerste schort het een en ander. In mijn tijd kregen jeugdspelers weinig kansen om zich te bewijzen. Zelf wilde ik na weer een jaar in het tweede weg. Ik vond dat ik genoeg geleerd had. Sommige spelers had PSV best voor de club kunnen behouden. Met Fuchs Van der Doelen, Dirkx en mijn persoontje had je best een aardig elftal kunnen formeren. PSV moet wat meer geduld hebben met jeugdspelers, ja.'

Huub Stevens, trainer van Schalke 04 en voormalig jeugdtrainer bij PSV: “De jeugdopleiding van PSV is in orde. Veel voormalige PSV'ers zijn geslaagd in het betaalde voetbal. Talentvolle jongens die het eerste elftal in eerste instantie niet halen, moet je verhuren en niet verkopen. PSV had misschien wat meer geduld moeten hebben met jonge spelers. Maar die spelers zelf moeten als het tegenzit niet gelijk roepen dat ze weg willen.'

    • Marcel Abrahams