Jan Baan: `We moesten groeien, groeien, groeien'

“We zaten in het midden van een tornado. We moesten groeien, groeien groeien. Het is 13 kwartalen oorlog geweest. Je groeit in chaos. Maar het is ons 13 keer achtereen gelukt.' Verbolgen is hij, en teleurgesteld oprichter Jan Baan van het gelijknamige softwarebedrijf. Hij heeft zijn vliegtuig verkocht, maar het was niet voldoende om de investeringsmaatschappij van zijn broer Paul en hem te redden.

De banken hadden hun aandelen Baan al te gelde gemaakt. Ze waren, zegt hij “te beroerd om naar andere zekerheden te kijken'. Voor het eerst sinds Jan Baan (52) deze zomer na kritiek wegens falend management aftrad als bestuursvoorzitter, spreekt hij zich uit over de malaise bij zijn bedrijf. Deze week maakte het softwarebedrijf een verlies van bijna 60 miljoen gulden bekend. Een reorganisatie met duizend tot twaalfhonderd ontslagen is het gevolg.

Ondanks de huidige financiele problemen en de storm van kritiek zou Jan Baan, als hij een nieuwe kans kreeg, opnieuw met eigen geld een web van bedrijven opbouwen. “We moesten groter worden. To lunch or to be lunch. Anders had het bedrijf nu niks voorgesteld.'

Zijn gereformeerde achtergrond brengt Baan tot de overtuiging dat zijn beproevingen door een hogere macht worden geregisseerd. “Op mijn positie krijg je een stukje trots. Dat is onnodig. We worden bestuurd, denk ik dan wel eens. Ik krijg niet graag tikken op mijn vingers, maar het is wel een leerproces.'

Zelden zegt Jan Baan, heeft hij in dit dramatisch verlopen halfjaar zijn zelfbeheersing verloren. Gisteren overkwam het hem toch even, toen een fotograaf hem lastig viel toen hij in zijn auto wilde stappen. “Moet ik even je camera grijpen, heb ik gezegd. Spielerei. Het was een kwajongensstreek.'

De topman van het bedrijf, dat in 1995 een van de succesvolste beursintroducties maakte in de geschiedenis, staat na de koersval weer met beide benen op de grond. “Een pseudo-wereld', noemt hij de financiele markten. Baan ziet zelfs een voordeel in de sombere situatie. “Analisten hebben ons laten vallen. De druk van de kwartaalcijfers is daardoor verminderd.'