IMF en Rusland eens over beleid

Washington 31 okt. Het Internationaal Monetair Fonds en Rusland hebben overeenstemming bereikt over de doelstellingen van het economisch beleid van het Kremlin. Toch wacht het IMF met het overmaken van miljardenleningen omdat Moskou eerst nog de noodzakelijke besluiten moet nemen.

Belangrijkste opgave voor de regering van Rusland is nu het opstellen van een “realistische begroting' voor het volgend jaar, aldus het IMF in een gisteren uitgegeven verklaring.

Daarin gaf het fonds tevens aan bereid te zijn opnieuw een delegatie naar Moskou te sturen om verder te praten over de inhoud van een regeringsprogramma.

Eerder deze week verliet een vertegenwoordiging de Russische hoofdstad nadat tien dagen onderhandelen niet het gewenste resultaat voor het Kremlin had opgeleverd.

Het IMF houdt nog steeds een eerder toegezegd krediet van 4,3 miljard dollar vast. Eerst wil het fonds zeker ervan zijn dat de Russische regering door gaat met hervormingen voor de overgang naar een vrije markteconomie.

De Russische regering heeft er tijdens de onderhandelingen op gewezen dat buitenlandse leningen hard nodig zijn. Ze wil daarmee achterstallige lonen en pensioenen uitbetalen en andere staatsschulden aflossen zonder roebels te moeten bijdrukken. Dat zou de inflatie kunnen aanwakkeren.

De Russische premier Primakov zou vandaag in een speciale kabinetszitting het nieuwe crisisplan van zijn regering uiteenzetten. Vooral de communistische eerste vice-premier Masljoekov heeft een grote rol gespeeld bij het opstellen van het programma. Daarin staat een krachtiger overheidsoptreden in de economie voorop.

Het IMF schortte de kredietverstrekking aan Rusland deze zomer op nadat de vorige regering onder leiding van Sergej Kirijenko besloot de roebel te devalueren. Ook schortte ze de aflossing van bepaalde staatsschulden voorlopig op.

De autoriteiten van het schiereiland Kamchatka in Oost-Rusland hebben gisteren de secretaris-generaal van de Verenigde Naties verzocht noodhulp te verstrekken om de acute energiecrisis in de regio te helpen oplossen.

De voorzitter van het regionale parlement Lev Boitsov noemde de brief aan Kofi Annan “een teken van wanhoop' uit zijn gebied, waar de elektriciteitsvoorziening gemiddeld 20 uur per dag is onderbroken terwijl de temperatuur plaatselijk daalt tot -20 graden Celsius.

(Reuters, DPA, AFP, ANP)