Die Hard

Wie Die Hard (1988) terzijde pleegt te schuiven als een harde, vakkundige en succesrijke actiethriller die zou resulteren in twee vervolgfilms (Die Harder en Die Hard with a Vengance) en een mega-sterrenstatus voor Bruce Willis (destijds `slechts' bekend van de televisie-serie Moonlighting dit seizoen 's zaterdagmiddags om 15.45 uur bij Veronica in de herhaling) en de komedie Blind Date met Kim Basinger), die moet vanavond toch maar even kijken.

Willis' met vermoeide tegenzin, als een thinking man's Rambo gevoerde eenmansstrijd tegen meedogenloze Duitse schurken die op kerstavond beslag hebben gelegd op het personeel van een multinational in een verlaten wolkenkrabber in Los Angeles, is immers veel meer dan een wervelende snoepwinkel vol spectaculaire actiescenes. Die Hard behoort ook tot de geestigste actiefilms die ik ken, hoe gewelddadig ook. Scenario zowel als spel zijn van relativerende ironie doordesemd.

Vandaag behandelen we niet de hilarische wijze waarop de film voortdurend de verwatenheid en kortzichtigheid van politie- en FBI-chefs onder vuur neemt, noch de bijdrage van Beethoven aan het kraken van een kluis. Vandaag beperken wij ons tot de rol van de Rolex.

Tot de gegijzelden in de wolkenkrabber behoort ook Willis' ex-vrouw. Haar door Willis onvoldoende gerespecteerde carrierezucht heeft hun huwelijk doen stranden. Inmiddels heeft zij zich opgewerkt tot vice-president en bij wijze van bonus een Rolex cadeau gekregen. Tsjonge.

Gaandeweg de film zien we hoe Willis, oprecht want uitgeput, spijt betuigt over zijn koppige houding inzake het maatschappelijk welbevinden van zijn vrouw. Dat klinkt politiek correct maar even reactionair als fijntjes laat de film op de valreep weten dat het natuurlijk niet al te gek moet worden met al die emancipatorische fratsen. Willis kan dan zijn ex-vrouw enkel voor een akelige dood behoeden door haar horloge los te wurmen. En dan begint het, zoals het in een kerstfilm betaamt, zachtjes te sneeuwen. Geen echte sneeuw komt er uit de hemel, maar geld en andere waardepapieren.

    • Alex de Ronde