Compromis winning bruinkool Garzweiler

Het reusachtige Duitse bruinkoolwinningsproject Garzweiler II, vlak over de grens bij Limburg, kan doorgaan.

De regering van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en het mijnbouwbedrijf Rheinbraun AG bereikten hierover gisteren een akkoord. Het grootste bruinkoolwinningsproject in Europa, waarvoor elf dorpen met meer dan 7000 inwoners moeten worden verplaatst, is al jaren fel omstreden. De gevolgen van de grondwaterdaling die noodzakelijk is om in de enorme gaten te kunnen werken, zullen naar verwachting tot in Nederland voelbaar zijn. Eerder dit jaar viel over de kwestie-Garzweiler bijna de rood-groene regeringscoalitie in Dusseldorf, die gezien werd als belangrijk voorbeeld voor Bonn. Volgens het vrijdag bereikte akkoord mag Rheinbraun in 2006 beginnen met de bruinkooldelving in Garzweiler II. (DPA, ANP)