Brussel tegen `open skies'

De Europese Commissie heeft de procedure heropend waarmee ze acht landen voor het Hof van Justitie in Luxemburg wil brengen in een conflict over de luchtvaart.

De kwestie, die al enkele jaren speelt, draait om de afzonderlijke overeenkomsten die de EU-landen met de Verenigde Staten hebben gesloten. Brussel meent dat de afzonderlijke overeenkomsten tegen het Europese recht ingaan en indruisen tegen gemeenschappelijke afspraken. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei gisteren dat de procedure kan worden gestopt als de landen Brussel alsnog een mandaat geven voor de onderhandelingen over een `open-skies' akkoord met de VS.

De acht landen uit de Europese Unie die nu mogelijk voor de Luxemburgse rechter moeten verschijnen, zijn Groot-Brittannie, Duitsland, Oostenrijk, Belgie Denemarken, Finland, Luxemburg en Zweden. (ANP, AFP)