Bossi stapt af van afscheiding Padania

De Italiaanse politicus Umberto Bossi komt terug van zijn separatistische koers. Hij pleit niet meer voor onafhankelijkheid van het noorden, maar wil concrete eisen op tafel leggen.

Met zijn rauwe stem en viriele woordkeus blijft Umberto Bossi lang en obsessief oreren over Padania, zoals hij het noorden van Italie noemt. Maar de boodschap van de leider van de Lega Nord is radicaal veranderd. Hij praat niet meer over afscheiding en zelfstandigheid, maar over onderhandelen, federalisme, concrete resultaten bereiken.

De ommeslag heeft zich voltrokken op het partijcongres dat vorig weekeinde in Brescia is gehouden. Zoals steeds binnen de Lega Nord besloot Bossi alles zelf. Tot verrassing van vriend en vijand zei hij in een drie uur durende toespraak dat de Lega Nord nu zo stevig is geworteld in Noord-Italie, dat de partij kan beginnen aan een nieuwe fase.

De Lega wil de `Catalaanse weg' nemen: een vorm van zelfbestuur voor het noorden die is gebaseerd op de Spaanse autonomiestatuten, waardoor Catalonie op veel punten zelfstandig van de regering in Madrid beleid kan voeren. Bossi wil een einde maken aan het isolement waarin hij zich heeft geplaatst met zijn oproepen tot afscheiding en zijn folkloristische bijeenkomsten waarop, iedere keer weer, de onafhankelijkheid van Padania werd uitgeroepen. De partij keert zich niet meer af van Rome, zei Bossi maar gaat daar naartoe om mee te besturen.

Binnen de regerende centrum-linkse coalitie zijn meteen signalen gegeven dat Bossi maar eens moet komen praten. “Het is erg positief voor de democratie dat de Lega zijn plannen voor afscheiding heeft verlaten om opnieuw te beginnen met het federalisme', reageerde premier Massimo D'Alema.

In zijn regeringsverklaring had D'Alema al een duidelijke ouverture naar Bossi gemaakt, met de belofte van federalisering. Maar zijn bondgenoot Franco Marini, secretaris van de Italiaanse Volkspartij, waarschuwde dat Bossi een grillig en onvoorspelbaar politicus blijft.

Bossi moet zich hebben gerealiseerd dat de weg naar afscheiding een doodlopende is. Onder zijn aanhang werd er steeds meer gemopperd dat de folklore van groene hemden, eigen miss-verkiezingen en hier en daar een eigen school wel aardig is, maar dat er concrete resultaten moeten komen. De Lega is rond 1990 opgekomen als een protestpartij tegen corruptie en inefficientie. Die roep om beter bestuur is door de jaren heen de belangrijkste voedingsbodem gebleven van de partij.

“De mensen zeggen tegen ons dat het allemaal wel mooi is, die vrijheid van Padania, maar dat we concrete resultaten mee naar huis moeten nemen', zei Bossi ter toelichting op zijn koerswending. De wegen moeten beter, de boeren zijn boos over de boetes voor overschrijding van de melkquota, de overheidsbureaucratie blijft op alle niveaus een enorm probleem.

Daarom lonkt Bossi, die zijn partij buiten het centrum-linkse en het rechtse blok heeft gehouden nu naar D'Alema. Hoewel de meeste van zijn kiezers hun hart rechts dragen keert hij zich af van oppositieleider Silvio Berlusconi, volgens zijn zeggen een halve mafioso. “D'Alema is helder en heeft een grote realiteitszin,' zei Bossi deze week als antwoord op de openingszet van de premier in zijn regeringsverklaring.

Bossi wil in Rome politieke successen boeken om die thuis in Padania te laten zien. Op die manier hoopt hij ook te voorkomen dat in het bedrijvige noordoosten, waar de Lega op veel plaatsen tussen de dertig en vijftig procent van de stemmen haalt de kiezers weglopen naar een andere partij.

Begin deze maand is er een afscheiding geweest binnen de afscheidingspartij. De Liga Veneta, die autonomie voor de regio Veneto gepleit, heeft zich uit protest tegen het beleid van Bossi losgemaakt van de Lega Nord.

De liga bestond eerder dan de lega en heeft veel sterkere culturele wortels, die teruggaan op de glorieuze Serenissima, de Venetiaanse republiek.

Bossi werd verweten een centralistisch beleid te voeren en de partij te laten besturen door zijn vrienden uit Lombardije. Of je nu door Rome of door Milaan wordt bestuurd maakt niet veel uit, we willen het zelf doen, zei Liga-oprichter Comencini. En ook hier klinkt de roep om concrete resultaten: autostrada's, ziekenhuizen, snelle vergunningen, een beter werkend kredietstelsel. In ruil daarvoor geven veel Noord-Italianen graag de Keltische mythen van Bossi op.

    • Marc Leijendekker