AEX blijft net onder de 1000

Een uitermate kwakkelende week op de beurs is gisteren met een tegenvaller afgesloten. De graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, schoot 's middags door de psychologische grens van duizend punten maar sloot uiteindelijk bij een lage omzet op 993,16 punten. Het hoogste niveau lag gisteren op 1006,05 punten, het dieptepunt maandag op 960,21 punten.

Gebrek aan nieuws en een afwachtende houding van kleine beleggers bezorgden de verveelde hoeklieden en commissionairs een week met lage omzetten. Dat de beurs de afgelopen week desondanks met ruim dertig punten is gestegen is volgens macro-analist Hans de Ruiter van zakenbank Kempen & Co te danken aan koopjesjagers. “Ze vinden dat bepaalde fondsen de afgelopen te tijd te hard omlaag zijn gegaan en stappen daarom in. In een markt met weinig liquiditeit zie je wel vaker dat je dan dit soort uitschieters krijgt. Dat de index vrijdag door de duizend schoot zegt mij niet zoveel.'

De Ruiter verwacht dat de beursgraadmeter zich de komende weken tussen de 950 en 1000 zal bewegen bij aanhoudend lage omzetten. Behalve gebrek aan nieuws is volgens hem ook het wegvallen van het consumentenvertrouwen een oorzaak van de tegenvallende omzetten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dinsdag bekend dat de indicator voor het vertrouwen van consumenten in de economie is teruggevallen van 16 in september naar 4 in oktober. In juli stond de indicator nog op een hoogtepunt van 25. De Ruiter: “Die terugval leidt straks tot lagere consumptieve bestedingen. Niet alleen de detailhandel zal dat vertaald zien in lagere omzetten, ook de beurs zelf.' De analist wijst erop dat een op de drie Nederlandse huishoudens op een of andere manier belegt. Een aandeel of opties zullen net zo goed als andere goederen minder snel worden gekocht.

De Ruiter denkt ook dat seizoensinvloeden een oorzaak zijn van het gebrek aan omzet op de beurs. “We zien wel vaker een terugval aan het einde van het jaar. Professionele beleggers willen dan hun portefeuille op orde hebben omdat ze voor de beoordeling van hun performance op het kalenderjaar worden afgerekend.

Ze zullen hier en daar nog wat posities gladstrijken. Aan speculatieve avonturen wagen ze zich niet meer.'

Overigens was het de afgelopen week niet zo dat er helemaal geen nieuws voor beleggers was. Teleurstellende kwartaalcijfers van Akzo Nobel drukten de koers van het chemieaandeel woensdag met 2,60 gulden omlaag naar 74,90. Na een licht herstel op donderdag sloot het aandeel gisteren 72,60 gulden.

Branchegenoot DSM kwam donderdag met kwartaalcijfers die nauwelijks onder het niveau van vorig jaar lagen. In reactie op dit positieve nieuws steeg de koers 6,40 gulden (3,7 procent) naar 176,40 gulden. In de aanloop naar de kwartaalcijferpublicatie was de koers maandag al 7,8 procent (12,30 gulden) opgelopen naar 170 gulden. DSM sloot de week af met een koers van 176,90 gulden.

Positieve uitschieter was deze week ASM Lithography. De toeleverancier van de chipindustrie meldde maandag dat het in de tweede helft van het boekjaar geen winst zal maken. Het aandeel zakte hierop heel even een paar gulden weg maar hervatte vervolgens de opmars die het op 12 oktober met een dieptepunt koers van 24 gulden inzette. Gisteren sloot ASML 97,5 procent hoger op 47,40 gulden.

    • Sjouke Rijper