Zes mopperende vragenstellers bij KBB

AMSTERDAM, 30 OKT. Is het Bijenkorf-concern bezig de fusie met Vendex er door te drukken of zijn de alternatieven serieus genomen? Antwoorden op de `informatieve' aandeelhoudersvergadering van KBB.

Jaap Blokker van het Blokker-concern heeft tien maanden geleden zijn kans verspeeld. En WE International, eigenaar van de Hij- en Zij-winkels, was te klein, te agressief en te onduidelijk. Daar kwam de uitleg van de raad van commissarissen van KBB over het vasthouden aan hun keuze voor Vendex - en hun afwijzing van eerst WE International en vervolgens Blokker - gisteren op neer.

Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) gaf gisteren haar aandeelhouders uitleg over het biedingsbericht dat moet leiden tot een fusie van KBB (Hema, Praxis) met Vendex (V&D, Perry Sport, Hans Anders) en over de beschermingsconstructie van een bevriende stichting. Vier-en-een-half uur vergaderen voor zes vragenstellers: de Vereniging Effectenbezitters (VEB), het Shell-pensioenfonds en vier mopperende `kleine' beleggers.

Jaap Blokker, samen met zijn broer Albert eigenaar van het Blokker-concern, is rond de jaarwisseling gebeld door de toenmalige interim-topman Arie Maas van het Bijenkorf-concern. Dat vertelde Maas, nu commissaris, gisteren. Het ging slecht met een aantal winkelketens; KBB maakte verlies en zocht een partner. Maas belde partijen in het buitenland (waarschijnlijk bedrijven als het Duitse Metro, het Franse Lafayette en het Engelse Marks & Spencer). Die waren niet geinteresseerd. In Nederland belde Maas met Blokker, met een omzet van 3,3 miljard gulden niet zo heel veel kleiner dan KBB. Had Jaap Blokker belangstelling voor een `fusie'. Nee, was destijds het antwoord.

De afwijzing van Blokker is opmerkelijk gezien het nieuws van afgelopen maandag. Toen maakte KBB bekend dat Blokker bezig was met een onderzoek naar een bod op KBB - een bod dat er vervolgens toch niet kwam. KBB vertelde Blokker dat het liever samen verder gaat met Vendex.

Vandaar dat Jaap Blokker met vakantie kon en bestuursvoorzitter S. Huibers van Blokker gisteren wel op de vergadering aanwezig was, maar geen vragen stelde.

R. de Waal, eigenaar van WE International, voerde wel het woord. Hij voelde zich “niet volwassen en niet correct' behandeld door KBB _ en kon niet nalaten op te merken dat de winstmarges van zijn winkels het dubbele waren van die bij KBB. Uit zijn discussie met de commissarissen bleek verder hoe weinig overleg beide partijen de afgelopen weken hebben gehad. De Waal zei gisteren dat hij 700 miljoen gulden “cash' als nieuw, eigen vermogen uit een andere holding zou hebben toegevoegd aan het bedrijf dat KBB wilde overnemen. Die informatie was nieuw voor president-commissaris R. Hazelhoff van KBB. “Heeft u nog passiva?', vroeg Hazelhoff. “Die zijn er niet', zei De Waal. “Dat is mooi', zei Hazelhoff.

Hazelhoff gaf later een chronologisch overzicht van de `besprekingen' met WE International. WE blijkt op 21 september een brief te hebben gestuurd aan KBB. Een week later kwam een tweede brief, gesteld in bewoordingen die Hazelhoff niet bevielen. “Indien er geen gesprek zou zijn voor twee uur, dan zou WE International een persbericht verspreiden', aldus Hazelhoff. “Dat lijkt op een `partner' waarmee je vantevoren al verschilt van mening.'

Het tweede deel van de vergadering ging over de beschermingsconstructie die een bevriende stichting op verzoek van KBB in het leven heeft geroepen. De uitgifte van ruim 11 miljoen (de helft van het totaal min een) nieuwe aandelen KBB, die door de stichting worden beheerd, was bedoeld om een vijandige overname van WE International te voorkomen. Nu die dreiging weg is, kunnen de aandelen ook weer verdwijnen, vond bijvoorbeeld een woordvoerder van het Shell-pensioenfonds.

“Er is onrust in de markt', reageerde de voorzitter van de stichting. “Wij wachten even af.'

De uitgifte van de nieuwe aandelen heeft niet alleen gevolgen voor de belastingvrijstelling van aandeelhouders met meer dan 5 procent _ die moeten nu 35 procent belasting betalen over het koersverschil tussen het moment van de uitgifte van nieuwe aandelen (4 oktober om 11.03 uur) en het bod van Vendex. Dat verschil is 5,70 gulden.

De nieuwe aandelen kunnen het Vendex in theorie ook makkelijker maken om een juridische fusie door te zetten. Vendex wil minimaal 75 procent van de uitstaande aandelen, maar mag het bod ook doorzetten als het minder krijgt aangeboden. Met iets meer dan 50 procent van de aandelen plus de steun van de stichting, zou Vendex een fusie door kunnen zetten.

Supermarktconcern Laurus heeft vandaag zijn debuut gemaakt op de Amsterdamse beurs. Laurus is de voortzetting van het beursgenoteerde De Boer Unigro (Super De Boer) dat is gefuseerd met de Vendex Food Groep (Eda, Konmar). Het aandeel was voor de fusie gesplitst in de verhouding 2 voor 5. De openingskoers was 46 gulden. Na twee uur handelen was daar 1,50 gulden vanaf gegaan. Aandeelhouders Vendex kregen zeven aandelen Laurus voor iedere tien aandelen Vendex. De koers van het aandeel Vendex, dat vanaf vandaag uitsluitend de warenhuizen en speciaalzaken omvat, opende vanochtend door de afsplitsing ongeveer 40 procent lager op 43,40

gulden. Daarna steeg de koers met bijna 10 procent.

    • Remmelt Otten