Vreemd

Premier Kok heeft van het ministerie van Algemene Zaken als dienstwagen een Ford Scorpio ter beschikking gekregen. Zijn vice-premier Jorritsma vindt dat allemaal wat te eenvoudig en beklaagde zich in een vorig kabinet al dat een minister minstens recht heeft op een auto waar ook de eerste de beste pooier in Nederland in rijdt. Zij rijdt BMW.

De discussie rond de auto als status-symbool is nu overgeslagen naar Duitsland. Gerhard Schroder is de eerste bondskanselier na de oorlog die is overgestapt van Mercedes-Benz naar Audi. Dat is heiligschennis in Duitsland, waar `das Haus' het trotse uithangbord is van de autoindustrie. Mercedes-Benz was zo gewend dat het de regeringsleider in de bondsrepubliek tot zijn klanten mocht rekenen dat in het verleden zelfs een Mercedes naar een bondskanselier is vernoemd. De Mercedes-Adenauer.

Het `vreemd gaan' van Schroder heeft een simpele verklaring. Hij is dik bevriend met Ferdinand Piech, topman van de Volkswagen Groep waaronder ook Audi valt. Prive rijdt Schroder ook al VW, een Passat. Maar Schroder heeft niet alleen oog voor het belang van VW. De totale Duitse auto-industrie, waarin een op de acht Duitse werknemers direct of indirect zijn brood verdient, is hem heilig. Zo zeer dat Angelika Zahrnt voorzitter van de vereniging natuur en milieu in Duitsland, al heeft uitgeroepen dat het er veel van weg heeft dat het lijkt dat Schroder in plaats van bondskanselier voorzitter is van de ADAC, de Duitse automobielvereniging.

    • Mark Serne