Voorstel G7 over financele crisis

De zeven belangrijkste industrielanden (G7) zouden vanmiddag met een verklaring komen over het aanpakken van de problemen in de wereldeconomie. Dit heeft de Britse regering, fungerend voorzitter van G7 vanmorgen bekendgemaakt.

De Britse krant Financial Times meldde vanmorgen dat de verklaring onder meer steun zal geven aan een Amerikaans voorstel om bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een speciale kredietfaciliteit te vormen voor landen die ondanks een goed beleid dreigen te worden meegesleurd door de financiele crisis elders in de wereld. Ook zou de G7 willen aandringen op betere coordinatie bij de regulering van internationale kapitaalstromen om ongewenste schokken te voorkomen.

De Japanse minister van Financien, Kiichi Miyazawa, had eerder al gezegd dat er vermoedelijk een verklaring zou komen. Volgens hem zal de tekst onder meer betrekking hebben op de situatie in Rusland en Brazilie, en op kortlopende, speculatieve kapitaalstromen in de wereld.

De Japanse onderminister voor Internationale Zaken, Sakakibara, zei dat de G7 een akkoord hebben bereikt over door hedgefondsen (speculatieve fondsen met veel geleend geld) te publiceren gegevens. Volgens de Financial Times zou de G7 een gedragscode willen voor alle open economieen op het gebied van financiele gegevensverstrekking over fiscaal en monetair beleid en afspraken `corporate governance'.

Volgens regeringsfunctionarissen in diverse landen van de G7 wil de groep tegen het eind van het jaar een speciale topconferentie houden over de onrust in de wereldeconomie. Ter voorbereiding zal volgende maand vermoedelijk een vergadering plaatsvinden van de onderministers van Financien.

De Amerikaanse president Clinton voerde gisteren telefonisch overleg over de verklaring van de G7 met de Duise bondskanselier Schroder. Eerder deze week voerde Clinton telefoongesprekken met de Britse, Canadese en Italiaanse premier, aldus zijn woordvoerder. Het vooruitzicht op een verklaring van de G7 zorgde vanmorgen voor een stijging op de Europese beurzen. (Reuters, AP)