`Veel meer troepen in Oost-Timor dan regering beweert'

De Indonesische regering heeft veel meer soldaten en para-militaire eenheden gestationeerd in de provincie Oost-Timor dan zij naar buiten toe laat voorkomen. In plaats van het aantal militairen te verminderen, zoals de regering in Jakarta afgelopen zomer aankondigde, is de troepenmacht in de voormalige Portugese kolonie juist versterkt.

Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van de Indonesische strijdkrachten, die in handen zijn gespeeld van een Oost-Timorese actiegroep, het East Timor Support Centre, en waarvan Westerse diplomaten zeggen dat ze waarschijnlijk authentiek zijn. Delen van de documenten zijn vandaag gepubliceerd door onder andere Australische media, het persbureau Reuters en de Britse omroep BBC.

Uit de vertrouwelijke gegevens valt op te maken dat de Indonesische strijdkrachten in augustus een troepenmacht van ruim 21.600 man in Oost-Timor gelegerd hadden, inclusief 8.000 man aan gevechtstroepen, ondersteunende eenheden, reserve-eenheden en politie-eenheden die onder de strijdkrachten vallen. Het is voor het eerst dat gedetailleerde gegevens over de troepenmacht in Oost-Timor naar buiten komen.

Een hoge militaire Indonesische officier heeft inmiddels ontkend dat de regering in Jakarta sjoemelt met de gegevens over de militaire en para-militaire aanwezigheid in Oost-Timor. Volgens de chefstaf van de troepen in Oost-Timor, luitenant-kolonel Supadi, zijn er thans 15.000 soldaten in het gebied, nadat in juli en augustus ongeveer 1.000 militairen werden teruggetrokken. Supadi zei tegenover het persbureau AP dat ongeveer eendere van de troepenmacht bestaat uit eenheden die zich bezighouden met niet-militaire activiteiten. Het gaat om medische troepen, ingenieurs en functionarissen die betrokken zijn bij ontwikkelingswerk.

Volgens het East Timor Support Centra zijn eerder deze maand juist nieuwe troepen aangevoerd om een offensief te beginnen tegen de gewapende verzetsbeweging Falintil. Het uitlekken van de nieuwe gegevens kan van invloed zijn op de huidige onderhandelingen over een oplossing van de kwestie Oost-Timor.

President Habibie heeft gezegd dat hij wil praten over een speciale status voor de provincie, en als gebaar van goede wil heeft de regering aangekondigd de militaire aanwezigheid te zullen verminderen. Eind juli nodigde de regering journalisten uit naar Dili om het vertrek van de eerste troepen gade te slaan.