Teksten van Archimedes geveild

Een middeleeuws afschrift van de twee belangrijkste manuscripten van de Griekse geleerde Archimedes (285 tot 212 voor Chr.) is donderdag voor 2,2 miljoen dollar (ruim vier miljoen gulden) gekocht op een veiling bij Christie's in New York.

De koper is een Amerikaanse verzamelaar die anoniem wil blijven.

Het veilinghuis wist pas woensdagvond na een rechtszaak dat het stuk onder de hamer kon brengen. De zaak was door de Grieks orthodoxe patriarch van Jeruzalem aangespannen tegen de verkoper. Volgens de patriarch is het werk ooit gestolen uit een Grieks orthodox klooster, maar de rechter bepaalde dat Christie's het mocht veilen voor de Franse familie die het sinds 75 jaar in bezit had.

De originelen van de Archimedes' verhandelingen over de mechanica en over drijvende lichamen zijn al lang geleden verloren gegaan. Het afschrift dateert uit de tiende eeuw, toen het op gelooide dierenhuiden werd aangebracht. Drie eeuwen later zijn de 174 bladzijden gewassen en opnieuw beschreven met aanwijzingen voor riten. Maar de originele tekst bleef grotendeels leesbaar en waarschijnlijk is het mogelijk om met de nieuwste technieken onbekende details naar voren te halen.