Studentenhuis

Huisbaas is boos. “Ben erg kwaad', schrijft hij. Huisbaas gebruikt geen lidwoorden als hij kwaad is. En Huisbaas is vaak kwaad. Daar heeft hij alle reden toe. In studentenhuis `In den Lickenpot' wonen acht mensen, drie katten, twee chinchilla's, en een konijn. Overleden zijn: twee hamsters (opgegeten door de katten) en een Frans konijn (nog `gered' van de slacht, maar eenzaam gestorven in een te klein hok). De achttien jonge poesjes die kat Ramona de afgelopen anderhalf jaar het leven heeft geschonken zijn godzijdank weggegeven. Op het dak stonden tot voor kort acht wietplanten.

De problemen begonnen met de komst van de jonge poesjes. Het is verboden om huisdieren te hebben. Daar houdt niemand zich aan. Gelukkig komt huisbaas nooit langs. Als er moet worden geklust in de verpauperde Lickenpot stuurt hij hulpje Sjaak. Die houdt van een biertje en kan goed timmeren. Sjaak houdt de boel in de gaten voor huisbaas. Het was dan ook geen verrassing dat huisbaas had vernomen dat zijn huis was veranderd in een kinderboerderij. “Mij werd bekend gemaakt dat er in Huis, Poes met 6 jonge dieren rondloopt', schreef huisbaas. “Fijn voor natuur, maar niet voor verhuur. Wil dat Poes met jongen, elders heen gaan. Of moet Sjaak kat weghalen... Naar elders?' Gelukkig is huisbaas vergeetachtig en konden de jonge poesjes aan vrienden worden weggegeven.

Onlangs deed zich een nieuw probleem voor. De wietplanten hadden de goot verstopt. Een nieuwe bewoonster in het pand werd `ontgroend' met een vreselijke lekkage. Zo erg dat haar gipsplaten plafond het begaf. Daarnaast waren twee planten van het dak gewaaid en rakelings langs de groenteboer gesuisd. Het briefje van huisbaas liet niet lang op zich wachten. “Jij bent aan het kweken op platte dak hashplanten. Afvoer verstopt, nu eens konijnenkeutels... (vorige jaar hadden konijnen de goot volgepoept). Alles moet Nu weg. Einde verhaal.' Twee dagen geleden is hij langsgekomen. Met een rood hoofd stond hij te tieren op de eigenaar van de wietplanten en studenten in het algemeen. Sjaak stond er tevreden bij. Hij kan weer fijn timmeren voor huisbaas.

    • Thomas Erdbrink