Stadjers en plattelanders; Wouter Sijm (18)

Twaalf uur was het woensdagnacht toen Wouter Sijm (18 jaar) in de Rotterdamse kazerne van zijn bed werd gelicht. Aantreden!

De 17 mariniers in opleiding moesten bijstand verlenen aan het door wateroverlast getroffen Groningen. Sijm en zijn maten vonden het een welkome afwisseling. Sijm: “Je wilt toch telkens je grenzen verleggen.' Of dat ook is gebeurd? “Nou nee.' Eerst naar de brandweerkazerne zandzakken scheppen. Dat duurde met vijf uur wel erg lang, vond Sijm. “Die schepjes he. Die waren zo ontzettend klein.' Daarna verhoogden ze de dijk bij een kanaal in Zuid. Terug naar de brandweer. En nu? Sijm heeft geen idee. Maar ze blijven. Waarom hadden ze anders hun crusaders tot de nok toe moeten vullen met tentstokken, slaapzak en slaapmatje? De commandant komt tussenbeide. “U stelt toch geen politieke vragen he?' Pers en politiek kunnen hard roepen dat de militairen te laat kwamen, daar hebben hij en zijn manschappen “absoluut geen mening over'.