Stadjers en plattelanders in wassend water; Wim van der Leij (31)

Soppende dijken. Drijvende uien. Wuivend mais. Zevenentwintig kilometer fietst Wim van der Leij elke dag op zijn ligfiets, merk Challenge, type Hurricane. Dat is de afstand tussen zijn huis in Assen en het Academisch Ziekenhuis in Groningen waar hij als verpleegkundige op de afdeling chirurgie werkt.

Vroeger fietste hij omdat hij “fanatiek tegen auto's was' tegenwoordig is het een praktische keuze. De fietstocht duurt een uur ongeveer net zo lang als een reis met het openbaar vervoer. “En dan vind ik de ligfiets wel zo comfortabel.' Vandaag heeft zijn tocht meer weg van een thriathlon. Hele stukken van de weg zijn overstroomd, zodat hij met fiets in de nek stukken door het water loopt. Geen probleem, vindt Van der Leij. Zijn fietsbroek mag kleddernat worden en: “Ik heb een afdeling met kankergevallen en zo. Dan is het heerlijk vechten tegen bomen, water en wind, heel veel wind.'