Stadjers en plattelanders in wassend water; Koert van Vecht (61)

Een meter en veertig centimeter boven NAP. Zo hoog heeft voormalig machinist gemalen Koert van Vecht het water nooit zien komen.

Dus toen het waterschap Hunze & Aa hem maandagochtend vroeg om als vutter bij te springen wist hij het wel. Deze week niet sleutelen aan zijn motorfiets, maar elke dag het pomphuis in. Terug naar de vertrouwde geur van olie en ijzer, de gratis bolknakken en de dieselmotor uit 1959. “Ze draait nu weer', zegt Van Vecht (61 jaar) terwijl hij olie in de tandwielkast spuit. Liefkozend: “Maar ze heeft het erg stoer met haar leeftijd.' De taak van Van Vecht is vanavond overzichtelijk. De computer in Zuidlaren stuurt de machines die het overtollige water via het Zuidlaardermeer, het Winschoterdiep en het Eemskanaal naar de Waddenzee afvoeren. Van Vecht verzorgt de machines. Dat lukt prima, zeker nu het water zakt. “Vroeger, voor de fusie en de computers was `t toch mooier. Toen konden we zelf nog experimenteren met machines.'