Stadjers en plattelanders in wassend water; Bertold Ziengs (30)

Een partybootsman heeft nooit vrij. Ook niet bij hoog water. Want dan zijn de boten niet aan te slepen. “Ramptoeristen he', weet Bertold Ziengs.

In zijn optrekje aan het Zuidlaardermeer legt hij de laatste hand aan het ijspuddingbuffet voor vijftig feestende medewerkers van de Informatiseringsbank - “nee dat zijn geen rampzoekers'. Ze zouden via Groningen naar het spoorwegmuseum in Waterhuizen varen, maar dobberden vier uur op het Zuidlaardermeer wegens een vaarverbod op sloten en kanalen. Ziengs (30 jaar) slaakt een zucht van verlichting als ze om kwart voor acht aanleggen. “Precies op tijd.' Doordat het water in zijn keuken staat heeft hij de koelkasten uitgeschakeld “en dan houd je je ijs niet goed.' Een ding wil graag kwijt voor hij de toetjes opdient. Laat het kabinet ook geld vrijmaken voor recreatieondernemers. “Altijd de boeren he. Maar als ze een jaar goed draaien, hoor je ze niet. Deze zomer bracht ons ook helemaal niente, wie zegt dat mijn koelers het weer doen?'