Slowakije heeft nieuwe regering

Slowakije heeft een nieuwe regering. Mikulas Dzurinda, leider van de Slowaakse Democratische Coalitie (SDK), is vanochtend benoemd tot premier. Zijn regering is een coalitie van zijn partij, de Partij van Democratisch Links (SDL), de Hongaarse Coalitiepartij (SMK) en de Partij van Burgerbegrip (SOP).

Het aantreden van Dzurinda werd ingeluid door het afscheid van Vladimir Meciar, die als premier de afgelopen jaren de Slowaakse politiek heeft gedomineerd. Meciar maakte na de recente nederlaag van zijn Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS) bij de parlementsverkiezingen al bekend zich uit de politiek terug te trekken. Hij diende vandaag zijn ontslag in als premier.

Meciar gaf gisteren ook zijn parlementszetel op door die ter beschikking te stellen van zijn vertrouweling Ivan Lexa tot eerder deze week chef van de Slowaakse geheime dienst SIS. Lexa was in 1995 betrokken bij de mysterieuze ontvoering van de zoon van Michal Kovac, de toenmalige president van Slowakije en een prominent criticus van Meciar. Als parlementarier geniet Lexa nu immuniteit en kan hij niet juridisch vervolgd worden wegens onregelmatigheden bij de ontvoering van Kovac jr of andere klusjes die hij voor Meciar heeft opgeknapt.

De vierpartijencoalitie van Dzurinda kan in het 150 leden tellende parlement rekenen op de steun van 93 parlementariers. De oppositie bestaat uit de HZDS en haar vroegere coalitiepartner, de extreem nationalistische Slowaakse Nationale Partij SNS.

De nieuwe regeringspartijen kozen gisteren een nieuwe voorzitter van het parlement, Jozef Migas, leider van de ex-communistische Partij van Democratisch Links. De regerende coalitie zal Rudolf Schuster, van de Partij van Burgerbegrip, als kandidaat voor de functie van president van Slowakije naar voren schuiven. Slowakije heeft sinds het aftreden van Kovac in maart van dit jaar geen president. Negen pogingen van het parlement om een opvolger van Kovac te kiezen, zijn stukgelopen op de weigering van Meciars HZDS een kandidaat naar voren te schuiven. (Reuters, AFP, AP)