Rapid Reaction

Beelden. Een grieperige premier haast zich door een waterig landschap. Hij neemt de schade in ogenschouw, maar legt zich niet vast op toezeggingen. De mensen zelf weten het nog niet, meent hij. De bestaande regelgeving zal worden toegepast.

In Nederland valt er alijd wel iets te klagen. Ditmaal klaagden een burgemeester en een commissaris van de koningin dat zij urenlang oog-in-oog met wassend water, vergeefs hadden gewacht op de zandzakkenvullers van het leger. Wat was er mis gegaan? De premier: dat kan natuurlijk niet. De Grave moet er naar kijken. De minister van Defensie vond ook dat het niet kon en bood alvast zijn verontschuldigingen aan.

Beelden. Een in camouflagepak en vechtpet gehulde militair vertelt in de camera over het zware werk dat hij en zijn kameraden al urenlang verrichten om de overlast in te dammen. Trots meldt hij: wij zijn de rapid reaction force, NAVO-jargon voor snel inzetbare troepen.

Gelukkig is de tijd voorbij dat de Russen binnen een etmaal in Zandvoort konden staan. Het water is een vijand die zich altijd eigener beweging weer terugtrekt. En waarover klagen de lokale autoriteiten nu eigenlijk? De gemiddelde loodgieter laat immers een week op zich wachten.