Ook Mitsui staakt activiteit in buitenland

Als tweede Japanse bank in korte tijd heeft Mitsui Trust and Banking vanmorgen aangekondigd zijn buitenlandse activiteiten te staken. De tweede bank in deze Mitsui groep, Sakura Bank, zal in drie jaar tijd 20 procent van zijn werknemers de laan uitsturen, zo is gisteren bekend gemaakt.

De aankondigingen zijn onderdeel van poingen van Japanse banken om hun financiele huishouding op orde te krijgen. Veel Japanse banken lijden door grote hoeveelheden `slecht' geworden leningen aan een tekort aan eigen vermogen. Terugtrekking uit het buitenland geeft het voordeel dat het vereiste eigen vermogen slechts 4 procent van uitstaande leningen hoeft te bedragen, tegenover 8 procent voor internationaal opererende banken. Eerder deze week kondigde de Daiwa Bank al aan zijn buitenlandse activiteiten te staken. Daiwa, Mitsui en Sakura behoren tot de achttien grootste banken van het land.

Mitsui Trust is verder in onderhandeling met de Amerikaanse State Street Bank en Trust over het opzetten van een joint venture die een deel van de vermogensbeheer-activiteiten van Mitsui over zal nemen. Dit bericht een Japanse krant vandaag. Ook een deel van de buitenlandse activiteiten van Mitsui zou naar de joint venture moeten verhuizen.

Ook de Sakura Bank is al enige tijd in onderhandeling met een buitenlandse partner Deutsche Bank, over samenwerking. Daarnaast heeft Sakura deze zomer andere bedrijven van de Mitsui-groep gevraagd meer dan 4 miljard gulden in de bank te steken om het eigen vermogen op te vijzelen. Toyota, dat losse banden met de groep heeft, heeft vandaag nog eens laten weten weinig voor de injectie te voelen. De onlangs aangenomen wetgeving heeft de uitgangssituatie grondig veranderd, aldus Toyota vandaag.

Het parlement heeft twee weken geleden geld vrijgemaakt voor injecties in de banken. Gisteren spoorde gouverneur Masaru Hayami van de centrale bank tijdens een lezing de banken nogmaals aan het geld te accepteren, maar het grootste deel lijkt onwillig het geld aan te nemen.

Alleen de Industrial Bank of Japan heeft tot dusver expliciet gezegd een injectie te zullen accepteren.

Schrikbeeld voor de banken is de in overheidstentakels verstrikt geraakte Long Term Credit Bank of Japan die nu wordt genationaliseerd. Afgelopen woensdag heeft de regering een directeur van de centrale bank, Takashi Anzai, aangewezen als nieuwe president van de LTCB. Anzai zei na de bekendmaking de bank weer financieel gezond te willen maken en in zijn geheel door te willen verkopen. Het gehele topmanagement van de bank zal worden vervangen.