Nieuwe lichting hockeyers krijgt kans in Lahore

Bijna vijf maanden na het behalen van de wereldtitel in Utrecht staat de Nederlandse hockeyploeg voor een volgende uitdaging, het toernooi om de Champions Trophy dat morgen in Pakistan begint. Hoewel bondscoach Roelant Oltmans mikt op de eindoverwinning (“Dat zijn we aan onze stand verplicht'), staat het prestigieuze zeslandentoernooi nadrukkelijk in het teken van de Olympische Spelen, over twee jaar in Sydney.

Illustratief is de samenstelling van de zestienkoppige selectie, die nog slechts tien spelers telt die in Utrecht de wereldtitel wonnen. Oltmans en assistent Maurits Hendriks hopen in Lahore meer duidelijkheid te krijgen over de vorderingen van internationaal onervaren spelers, zoals middenvelder Danny Bree (Amsterdam) en verdedigers Dirk Loots (HGC) en Peter Windt (Amsterdam). Spits Marten Eikelboom, eveneens van Amsterdam en woensdag vijf keer trefzeker tegen de Verenigde Arabische Emiraten (1-12), krijgt bovendien de kans om aan te tonen dat hij onterecht buiten de WK-selectie viel.

Opvallendste afwezige is aanvoerder Stephan Veen. Met instemming van Oltmans geeft de 28-jarige middenvelder van HGC voorlopig voorrang aan zijn maatschappelijke carriere. Hetzelfde geldt voor verdediger Wouter van Pelt (30) van HDM. Beiden maken naar verwachting medio volgend jaar, in de aanloop naar het EK in Italie, hun rentree. Andere afwezige WK-gangers zijn reserve-doelman Bart Looije (bedankt), verdediger Rogier van 't Hek (gepasseerd), middenvelder Leo Klein Gebbink (bedankt) en aanvaller Tycho van Meer (niet fit).

De afwezigheid van Veen heeft indirect tot gevolg dat voorstopper Jeroen Delmee een linie opschuift en net als bij zijn club Den Bosch de rol van centrale middenvelder vervult. Jacques Brinkman keert terug op de voor hem vertrouwde positie van rechtsmidden. Vermoedelijk kiest Oltmans op links voor Teun de Nooijer, de positie waarop Nederlands beste hockeyer het best tot zijn recht komt.

Grote vraag is hoe Oltmans HGC-strafcornerspecialist Bram Lomans, tot voor kort steevast de vliegende wissel, gaat gebruiken. Sinds vijf maanden is het niet langer toegestaan om een wisselspeler in te brengen bij spelhervattingen.

Vorige week in Brussel tijdens de wedstrijd tegen Belgie (4-4) begon Lomans in het basiselftal.

Nederland, drievoudig winnaar van de Champions Trophy opent de jaarlijkse strijd tussen de zes sterkste hockeynaties morgen tegen Spanje. Het duel is een herhaling van de WK-finale in Utrecht toen Nederland in de verlenging toesloeg met een golden goal van De Nooijer. Bij het laatste toernooi om de Champions Trophy, vorig jaar in Adelaide waren de Spanjaarden twee keer te sterk voor de wereld- en olympisch kampioen (6-2 en 2-1). Vooral die eerste nederlaag, de grootste onder Oltmans, kwam hard aan.

Na Spanje volgen duels tegen Duitsland (zondag), Zuid-Korea (dinsdag), Pakistan (woensdag) en Australie (vrijdag). Volgende week zondag staan de finale, de troostfinale en de strijd om de vijfde plaats op het programma. Zuid-Korea neemt de plaats in van Engeland, dat wegens de instabiele politieke situatie in de regio afzag van deelname. Met uitzondering van Pakistan en Zuid-Korea, die in december op de Aziatische Spelen uitkomen, sturen alle landen een sterk verjongde selectie naar Lahore met het oog op de Spelen in Sydney.

Voor een speler wordt de Champions Trophy zeker een bijzonder toernooi. Routinier Brinkman (32) heeft 280 interlands achter zijn naam staan. Mocht de speler-coach van Amsterdam alle zes duels spelen, dan evenaart hij op de slotdag het record van Cees-Jan Diepeveen, de voormalige middenvelder van Bloemendaal die zijn internationale loopbaan afsloot na 286 duels.