MAROKKAANSE SINAASAPPELSALADE

Mannen eten nooit sinaasappels. Ze hebben een hekel aan het pellen en schoonmaken van die heerlijk frisse vruchten. Let maar eens op, mannen die sinaasappels eten, krijgen die vrucht altijd keurig schoongemaakt en in partjes verdeeld aangeboden door een vrouw! Het is toch wat. Van partjes sinaasappel in vruchtensalades is het vruchtvlees meestal ontdaan van het omhullende vliesje. Dat werkje wordt in de boeken altijd omschreven als: `snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit'. Het blijkt dat menigeen niet weet hoe dat wordt gedaan. Welnu, allereerst is een vlijmscherp, recht groentemesje nodig. Schil hiermee de sinaasappel als een appeltje af en laat het mes tot op het vruchtvlees gaan zodat ook het dunne vliesje aan de buitenlant van het vruchtvlees wordt meegenomen. Laat dan het mes tussen twee partjes `glijden', maar zodanig dat er tussen vlies en vruchtvlees van het partje wordt gesneden. Zo wordt het partje aan één kant losgesneden. Doe hetzelfde aan de andere kant en wip het schone vruchtvlees met het lemmet voorzichtig los. Er komt hierbij wel wat sap vrij dus doe dit werkje boven een bord. Met vlezige sinaasappels die stevig vruchtvlees hebben lukt het over het algemeen goed de partjes ongeschonden tussen de vliezen uit te krijgen. Voor onderstaande Marokkaanse salade van sinaasappels is het echter niet nodig de partjes tussen de vliezen uit te snijden. Het oogt in dit geval veel mooier de vruchten in schijfjes te snijden; qua voorbereiding is dat dus een werkje van niks. Bereiding: Schil de sinaasappels met een vlijmscherp mesje tot op het vruchtvlees zoals hierboven beschreven; vang uitlopend sap op. Snijd de vruchten overdwars in schijven van 1/2 cm dik en leg deze enigszins overlappend in concentrische cirkels op een serveerschaal. Giet het opgevangen sap over de vruchten. Bestrooi de sinaasappels met de suiker, een frutseltje kaneelpoeder en sprenkel het sinaasappelbloesemwater er overheen. Dek de schaal af met plasticfolie en zet de salade gedurende enkele uren in de ijskast zodat zich een smaakrijke siroop vormt waarin het vruchtvlees kan marineren. Serveer deze salade als fris accent bij de Provençaalse tarte à la brousse (zie recepten van 20 en 22 oktober). Het is bijzondere combinatie.

    • Florine Boucher