Leonardo is superknap en hij acteert goed; Amsterdamse meisjes beginnen DiCaprio-museum

Judith Baten (10) uit Amsterdam heeft van haar kamer een museum gemaakt. Op de deur staat met viltstift `kom dat zien' geschreven. Als je naar binnen gaat, zie je overal posters van Leonardo DiCaprio. Je hoort muziek uit de film Titanic en als je wilt, kan je ook de video bekijken. Dan gaat de televisie aan die in het raampje van de poppenkast staat. “Dit is het Leonardo DiCaprio-museum', zegt Judith trots.

Samen met haar vriendin Anna-lou Dijkstra (10) spaart Judith alles van Leonardo. Stickers, T-shirts, schriften, pennen, je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het. “In de klas vindt iedereen hem stom' vertelt Judith. “Daar noemen ze hem Leonardo DiKuttio. Maar wij vinden hem leuk. Toen Titanic vorige week op video uitkwam, hebben we hem meteen gekocht. Leonardo is superknap en hij acteert goed.' Dat willen Judith en Anna-lou ook aan andere kinderen laten zien. Daarom maakten ze met hun verzameling een tentoonstelling en geven ze rondleidingen. “Soms doen we dan hoge hakken aan en zetten we mooie hoeden op.'

Anna-lou heeft alle boeken in het museum gelezen, ook die in het Engels. “Als je Leonardo's films hebt gezien, snap je ongeveer wel waar de boeken over gaan.' Zo ontdekte ze dat voor Titanic vier verschillende boten zijn gebouwd, van verschillende formaten. En dat er een foutje in de film zit: “Met de computer hebben ze fotootjes van passagiers op de boot gezet. Maar een poppetje zweeft nog boven het dek. Dat soort dingen laten wij zien aan mensen die hier komen.'

Veel bezoekers heeft het museum nog niet gehad. Maar dat gaat binnenkort misschien veranderen: Judith en Anna-lou hebbn een reclamefolder gemaakt die ze bij alle buren in de brievenbus hebben gestopt. Ook hebben ze laatst een groot bord op de voordeur geplakt. “Hier moet je zijn als je fan bent van Leonardo DiCaprio', stond erop. Toen belde meteen een groep kinderen aan.

“Dit is al ons vijfde museum', vertelt Judith. “Toen we heel klein waren, hadden we een Jip en Janneke-tentoonstelling. Daar zijn we mee gestopt toen we die boeken zo vaak hadden gelezen dat we ze saai vonden. Daarna hadden we een stenen- en een berenmuseum.

Het berenmuseum had het meest succes. Vriendinnen van mijn moeder kochten toen toegangskaartjes voor twintig cent en jaarkaarten voor een gulden.'

Het Leonardo DiCaprio-museum is gratis. Toch verdienen Judith en Anna-lou er geld mee. “We hebben een museumwinkel', legt Anna-lou uit. “We maken oorbelletjes en kettingen met plaatjes van Leonardo's hoofd erop. En we beplakken oude Jip en Janneke-schriften met stickers uit Break Out Splash! en Hitz!. In die tijdschriften zitten de meeste foto's van Leonardo. Met het geld dat we verdienen, kopen we nieuwe spullen voor ons museum.' Een ketting kan je in de winkel al voor vijf cent kopen een boekje met daarin alle namen van Leonardo's films kost tien gulden. “Dat was heel veel werk', zegt Anna-lou. “We wilden zoveel mogelijk informatie opschrijven. Dus ook bijvoorbeeld de namen van alle andere acteurs in de films.' Het duurst is de zelfgemaakte klok. Midden in een cirkel van rood karton plakten Judith en Anna-lou een grote foto van Leonardo DiCaprio. Judith: “Die klok is heel duur, ongeveer 25 gulden. Want eigenlijk willen we hem houden.'

    • Eveline Stoel