Kaping Turkije

De festiviteiten ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Turkse republiek werden gisteravond overschaduwd door de kaping van een vliegtuig op een binnenlandse vlucht van Adana aan de zuidkust naar de hoofdstad Ankara.

De Koerdische kaper Mursel Peker, gewapend met een pistool en een handgranaat, eiste aanvankelijk dat het Turkse vliegtuig met 34 passagiers en zes bemanningsleden naar Lausanne zou doorvliegen. De piloot claimde noodgedwongen in Sofia, in Bulgarije, te gaan landen, maar zette het toestel in Ankara aan de grond. Acht uur lang werd vervolgens gepoogd om de man te overreden om zich over te geven. Hij werd uiteindelijk in de cockpit doodgeschoten door leden van een speciaal team. Met de kaping protesteerde Peker tegen de Turkse staatsideologie van een staat een volk, een taal. Hij was een aanhanger van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), die sinds 1984 een guerrilla-oorlog voert in Zuidoost-Turkije.