Jelisic geeft moorden toe, ontkent genocide

Goran Jelisic, de Bosnische Servier die in januari in Bijeljina in de Servische Republiek in Bosnie werd gearresteerd, heeft zich gisteren voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag schuldig verklaard aan moord op twaalf Bosnische moslims en Kroaten, maar ontkende schuldig te zijn aan genocide.

Jelisic werkte in mei 1992 in het gevangenenkamp Luka bij Brcko, waar de Serviers gevangen moslims en Kroaten opsloten. Jelisic - die zich met een verwijzing naar Hitler de bijaam `de Servische Adolf' had aangemeten - erkende schuldig te zijn aan 31 misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij kan levenslang krijgen.

De aanklacht noemt Jelisic in verband met de moord op veertien gevangenen. Twaalf moorden heeft hij volgens de aanklacht persoonlijk gepleegd, doorgaans door zijn slachtoffers door het hoofd te schieten. Hij wordt ook beschuldigd van ernstige mishandeling in vier gevallen en van een geval van plundering. In januari ontkende Jelisic nog alle schuld. De aanklacht is sindsdien echter in overleg met zijn verdedigers aangepast, als gevolg waarvan tussen aanklagers en verdedigers geen verschil van mening bestaat over de feiten die in de aanklacht zijn opgenomen.

Volgens de aanklacht selecteerde Jelisic in de betreffende periode in mei 1992 gevangenen voor `verhoor'. `Talloze' gevangenen overleefden in het kamp Luka zulke `verhoren' niet, zo stelt de aanklacht. Jelisic placht overal op te scheppen over zijn wandaden, niet alleen tegenover Servische kameraden maar ook tegenover zijn slachtoffers. Hij zei naar Brcko (in Noordoost-Bosnie) te zijn gekomen met het uitdrukkelijke doel om moslims te doden.

Volgens de aanklacht werd Jelisic gemotiveerd door zijn wens “een substantieel deel van de Bosnische moslimbevolking als nationale, etnische of religieuze groep te vernietigen'.

Jelisic zei gisteren zijn daden uit vrije wil te hebben gepleegd en zei ze ook uit vrije wil toe te geven “om mijn ziel te zuiveren'. “Ik weet dat ik tot levenslang kan worden veroordeeld, maar heb toch besloten toe te geven.' (Reuters)