Inflatie Euroland zakt naar een procent

De inflatie in de elf landen die per 1 januari deelnemen aan de ene Europese munt, is in september gedaald naar 1,0 procent op jaarbasis. Dit heeft het statistische bureau van de Europese Unie, Eurostat bekendgemaakt.

Vorig jaar september bedroeg de inflatie nog 1,7 procent. Het cijfer van Eurostat geeft aan dat de inflatie in het toekomstige euro-gebied nog steeds een dalende tendens vertoont.

Omdat de verschillende landen ieder een eigen berekening van de inflatie maken, hanteert Eurostat voor de eigen inflatieberekening zogenoemde geharmoniseerde indices voor de consumentenprijzen (HICP's).

De verschillen tussen de euro-landen zijn overigens groot. Frankrijk (0,5 procent) en Duitsland (0,6 procent) kenden een zeer lage inflatie in september, terwijl Ierland (2,8 procent) Italie (2,1 procent) en Portugal (2,2) procent een veel hogere inflatie kennen.

Voor Nederland kwam de geharmoniseerde prijsindex in september uit op een voorlopige stijging van 1,3 procent op jaarbasis. Dat inflatiecijfer is lager dan het officiele inflatiecijfer van het CBS dat over september op 1,7 procent uitkwam.