Huiszoeking bij makelaar Mens

Justitie heeft afgelopen maandag huiszoeking verricht bij makelaar Harry Mens. De huiszoeking, waarbij papieren in beslag zijn genomen, maakt volgens Justitie onderdeel uit van een onderzoek naar het indienen van onjuiste declaraties door een voormalig directeur van het Amsterdamse bouwbedrijf Hillen & Roosen.

Justitie wil weinig zeggen over de aard van het onderzoek bijvoorbeeld bij wie de declaraties zouden zijn ingediend. De suggestie in de het ochtendblad De Telegraaf dat het zou gaan om steekpenningen die verstrekt zouden zijn voor opdrachten bij Schiphol en Heineken worden door persofficier De Haan ontkend. Advocaat G. Spong, die optreedt voor Harry Mens, bevestigde vanmorgen wel dat het zou gaan om steekpenningen voor bouwopdrachten. Het onderzoek van Justitie richt zich op de ex-directeur van het Amsterdamse bouwbedrijf Hillen & Roosen, dochter van het Duitse concern Philipp Holzmann. De vroegere directeur van Hillen & Roosen is al jaren een zakenpartner van Mens. Justitie bekijkt volgens de persofficier welke rol Mens heeft gespeeld bij het indienen van de vermeend onjuiste declaraties.

Volgens Mens is er “niets loos' zo laat advocaat Spong weten. “het gaat om een aantal bedragen die volgens Mens fiscaal en juridisch volledig te verantwoorden zijn. Mens zelf heeft in ieder geval te goeder trouw gehandeld.' Spong wil niet nader op de zaak ingaan, omdat hij de processtukken nog niet van Justitie heeft ontvangen. Mens is nog niet door Justitie gehoord; Spong verwacht dat dit zal gebeuren als Justitie alle financiele en administratieve stukken heeft bestudeerd. “We wachten het gewoon rustig af.'

Mens, makelaar in vastgoed en woonzaam in Lisse, verwierf enkele jaren geleden bekendheid toen hij de Italiaanse zanger Pavarotti naar Nederland haalde. Vervolgens probeerde hij voor de VVD op de kieslijst te komen.

Sinds kort heeft Mens een televisieprogramma op RTL5 op zondagmorgen, waarin hij gasten uit de zakenwereld ontvangt. Het programma wordt slecht bekeken.