Huisarrest voor leider van Hamas na aanslag

De Palestijnse politie heeft gisteren sjeik Ahmed Yassin, de spirituele leider van de extremistische moslimorganisatie Hamas in Gaza, onder huisarrest geplaatst. Meer dan honderd leden van Hamas zijn gearresteerd. De maatregelen volgen op de zelfmoordaanslag van Hamas,gisterochtend, op een bus met Israelische schoolkinderen in de strook van Gaza. Een Israelische soldaat werd daarbij gedood.

Yassin zei gisteren dat de aanslag, met een bomauto, niet tegen de scholieren in de bus was gericht, maar tegen Israelische soldaten. Volgens de Israelische versie werd een erger bloedbad voorkomen doordat de chauffeur van een van de militaire jeeps die de schoolbus begeleidden zijn voertuig in de baan van de bomauto stuurde.

Onder zware druk van premier Netanyahu heeft Arafat het sein gegeven tot onderdrukking en ontmanteling van Hamas, om daarmee het fragiele vredesproces te redden. De Palestijnse politie is daarbij ook een jacht begonnen op leden van Ezzidin el-Kassem, de militaire vleugel van Hamas die de terroristische aanslagen voor haar rekening neemt.

Palestijnse mensenrechtenorga- nisaties waarschuwen dat de felle campagne van het Palestijnse Gezag tegen Hamas met ernstige schendingen van de mensenrechten gepaard gaat. Hamas vervult in de Palestijnse samenleving met een keten van scholen, klinieken en sociale hulp een belangrijke maatschappelijke rol.

Premier Netanyahu heeft zich gisteren uitgesproken voor voortzetting van het in Wye Plantation nieuw leven ingeblazen vredesproces. “Zelfs indien de Palestijnen niet volledig slagen in de strijd tegen de terreur, gaan we met het vredesproces verder', zei hij.

Minister van Buitenlandse Zaken Sharon liet zich vanmorgen harder uit. Israels uitvoering van het akkoord van Wye Plantation hangt af van het volledig nakomen van de verplichtingen die de Palestijnen op zich hebben genomen, zei hij.

Israelische commentatoren wijzen er op dat Hamas zich tot gisteren onthield van het uitvoeren van aanslagen vanuit door het Palestijnse gezag gecontroleerd gebied teneinde een botsing met het Palestijnse Gezag te vermijden. Het verlaten van deze tactiek bewijst dat Hamas hoog inzet om het akkoord van Wye Plantation te ondermijnen.