ELLY & RIKKERT

“Onze kinderen zijn de deur uit, het eerste kleinkind is er al, de creativiteit blijft', schrijven Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld op het (nogal onoverzichtelijke) tekstblad bij hun dubbel-cd 30 jaar Onderweg - een compilatie van 32 opnamen uit eerdere platen en tien nieuwe opnamen, met gastduettisten als Boudewijn de Groot, Hans Vermeulen, Dimitri van Toren en Johan Verminnen. Een consistent oeuvre is het, alles bij elkaar, want Elly & Rikkert zijn in al die jaren trouw gebleven aan hun eigen poetica. De tijd veranderde, zij niet. Zij bleven de `vreemde vogels' van het gelijknamige duetje, waarmee ze al in 1969 hun zelfportret schetsten.

In de loop der jaren is het troubadourende duo allengs geisoleerder komen te staan - hoe meer de EO hen omarmde, hoe meer ze voor andersdenkenden een gedateerd modeverschijnsel werden. Toch hielden ze zonder mankeren vast aan hun eigen pastorale stijl, soms ietwat zoetsappig, nooit een onvertogen woord, maar altijd sfeervol, welluidend en met hoorbare toewijding vervaardigd. Goed dat dit overzicht is gemaakt al was het maar om nog eens onder de aandacht te komen van hen die Elly & Rikkert allang hadden afgeschreven. Ze zijn er nog, al is het `ver van het strijdgewoel, ver van het feestgedruis', zoals Elly Nieman in haar nieuwe duet met Boudewijn de Groot zingt.

    • Henk van Gelder