Edgarprijs voor Van Binsbergen

Gitariste, componiste en bandleider Corrie van Binsbergen krijgt de VPRO/Boy Edgarprijs, die algemeen als de belangrijkste Nederlandse onderscheiding op het gebied van de jazz en de geimproveerde muziek wordt beschouwd. De prijs bestaat uit 25.000 gulden en een plastiek van Jan Wolkers.

Volgens de jury heeft Van Binsbergen, sinds ze in 1983 haar studie gitaar aan het Utrechts Conservatorium voltooide, een “ronduit indrukwekkende' staat van dienst opgebouwd. Niet alleen speelt ze “weergaloos' akoestische en elektrische gitaar en basgitaar, ook is ze een begenadigd componiste.

Corrie van Binsbergen richtte in 1986 haar eigen band Corrie en de Brokken op, waarmee ze onder meer op het North Sea Jazzfestival optrad. Vorig jaar vormde ze met kopstukken uit de pop en jazz, onder wie Raggende Manne-zanger Bob Fosko en de blazerssectie van de Houdini's, de gelegenheidsformatie Corrie en de Grote Brokken. (ANP)