Doe het beter dan Nick

Handelen met voorkennis, `insider trading' met behulp van tips van een bloedmooie bedrijfsspionne, kortom frauderen op de beurs. Het wordt de beginnende belegger helemaal uitgelegd op de cd-rom Wall Street Trader.

Deze cd-rom past niet in de categorie serieuze beleggingsinformatie. Wie zelfs na de recente malaise op de effectenbeurs nog overweegt de opbrengst van een tweede hypotheek op zijn huis over te leveren aan de onberekenbare bewegingen van de aandelenkoersen, kan zich maar beter elders serieus laten informeren.

Maar dat neemt niet weg dat Wall Street Trader een opwindend en meeslepend spel is. Het is fraai vormgegeven en voorzien van snufjes zoals statistieken en videobeelden. Het doel is een geldbedrag binnen een vastgestelde tijdsspanne te vermeerderen door te beleggen op de internationale aandelen-, obligatie- en valutamarkten.

Fictieve (maar op de actualiteit gebaseerde) radio-, televisie- en krantenberichten over olieprijzen, oorlogsdreigingen en rentebesluiten zetten de koersen tijdens het spelen onder druk of zorgen juist voor een stijging. Het nieuws komt van het televisiestation GRR, de radiozender BBQ en dagbladen als The Wall Street Terminal, Financial Drive of The New York Rhymes (en meer flauwe woordspelingen). Spelenderwijs biedt het spel echter serieuze informatie over realistische beleggingsmethoden.

Hoofdrolspeler is Graaf Fleming die zich in een `overacted' filmpje met infantiele humor voorstelt. Hij heeft de `Larings Bank' opgekocht nadat een jonge effectenhandelaar de zaak met grote verliezen te gronde richtte. Nu die verliesmakende handelaar - uiteraard verwijzend naar Nick Leeson van Barings Bank - is ontslagen, mag de speler van Wall Street Trader zich bewijzen als jonge vermogensbeheerder.

Het spel biedt de gebruiker realistische instrumenten. Behalve de nieuwsberichten en tips van ingewijden zijn analistenrapporten beschikbaar als informatiebron.

Tegen betaling kan de speler dergelijke rapporten bestellen bij een analist.

De kracht van het spel is dat de speler razendsnel moet inspelen op oorzaak-gevolg-situtaties. Net als in de echte beurswereld moet de belegger de reactie van de markt voorzien en anticiperen op beleggingsbesluiten van de massa door vroegtijdig in een aandeel, munt of obligatie te stappen (of ze juist te verkopen).

`Fraude bij Philip Morris', luidt de kop van een op het scherm binnenkomend nieuwsbericht. Wat te doen? Even de koersdip afwachten en dan instappen of juist tabakaandelen van de concurrent kopen in de hoop dat die profiteert van de malaise? Wie even achter het scherm zit wordt meegezogen in de aantrekkingskracht van de virtuele financiele markten.

Hoewel er veel onzin en oppervlakkige humor in het spel zit, klopt de kern van Wall Street Trader gelukkig wel. Als de Dow Jones-index van de Amerikaanse aandelenmarkt omlaag gaat, stijgen de obligatiekoersen inderdaad.

De gevorderde belegger zal echter gauw genoeg krijgen van het spel. Na een paar keer spelen zijn de nieuwsberichten bekend. En liggen daardoor ook de koersbewegingen voor de hand.

Het Franse multimediabedrijf Monte Cristo, dat de cd-rom half november in Nederland introduceert, noemt Wall Street Trader de beste beurssimulator ter wereld, maar vertelt erbij dat het de eerste is. Je kunt ook overdrijven als je simuleert.

    • Sjouke Rijper