Damrak ruikt aan 1.000 punten

Gestimuleerd door de forse winst van Wall Street en de hogere dollarkoers boekten de meeste aandelenkoersen in Amsterdam vanochtend terreinwinst. De AEX-index lag tegen het middaguur bijna 26 punten hoger, waardoor de graadmeter op 998,69 uitkwam. De optimistisch gestemde handelaren gingen ervan uit de index de week boven de duizend punten zou uitluiden.

“Het staat er goed voor', meent een commissionair. “New York opent waarschijnlijk opnieuw hoger. Daar komt nog eens overheen dat veel institutionele beleggers deze laatste handelsdag van de maand zullen gebruiken om de waarde van hun beleggingsportefeuille door kooporders op te krikken. Met andere woorden: de duizend-puntenhorde ligt in het verschiet.'

In Amsterdam openden nagenoeg alle hoofdfondsen in de plus. Uitschieters waren de aandelen van financiele instellingen die profiteerden van de hoop op nieuwe renteverlagingen. ING schitterde met 3,80 gulden koerswinst op 90,80 gulden. ABN Amro voegde een gulden toe op 35 gulden. Het aandeel Fortis Amev, dat begin volgend jaar wordt gesplitst in de verhouding 1 op 2, klom 3,40 gulden op 120,30 gulden.

Laurus, de nieuwe naam voor De Boer Unigro en Vendex Food, maakte vanochtend een zwak debuut. Conform de ruilverhouding opende de supermarktencombinatie op 46 gulden. Tegen het middaguur was dat zeven dubbeltjes minder op 45,30 gulden. Het aandeel Vendex - na de afsplitsing van de levensmiddelentak resteren alleen nog de warenhuizen en speciaalzaken - daarentegen maakte een sprong van 5,60 gulden op 48 gulden.

De Amerikaanse dollar heeft een deel van zijn koersdaling van gisteren ingelopen. In Amsterdam noteerde de munteenheid halverwege de ochtend 1,8655 gulden tegenover 1,8595 gisteren.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft de handel gisteren met een behoorlijke winst afgesloten. De Dow Jones-index eindigde ruim 123 punten hoger op 8495,03. Vooral aandelen van banken stegen.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag met verlies geeindigd. De Nikkei-index daalde met 104,21 punten (0,6 procent) tot 13.564,51. Volgens handelaren had de daling alles te maken had met de koersstijging die de yen tegenover de dollar liet zien.