Chaos Malpensa onder controle

De 28 Chinezen die sinds zondagavond op zoek waren naar hun koffers op het nieuwe Milanese vliegveld van Malpensa, hebben ze gisteren eindelijk gevonden. Het is een teken dat na de enorme chaos van de eerste dagen, de situatie zich heeft gestabiliseerd.

De vliegvelddirectie waarschuwt dat het waarschijnlijk nog twee weken zal duren voordat alles normaal is. Gisteren lag de gemiddelde vertraging bij vertrek en aankomst nog rond een half uur. De koffers kwamen gemiddeld na een half uur op de band, terwijl dat zondag en maandag twee tot drie uur kon duren.

“We kunnen zeggen dat de situatie nu volledig onder controle is,' zei Claudio Mazzesi, een woordvoerder van het bedrijf dat het vliegveld exploiteert, de Sea. “Ons doel is voor de komende vijftien dagen in deze toestand te blijven.'

Een hoofdprobleem is de computer die de werkzaamheden rondom iedere vlucht regelt. De schema's zijn een chaos geworden doordat een dienstregeling vol fouten is ingevoerd. Zo stonden er twee dagen nadat Malpensa zondag openging, vijfduizend koffers van passagiers op doorreis die niet goed waren verwerkt.

Dinsdag is de afhandeling van de doorreis-koffers verbeterd nadat iemand op de werkvloer suggesties had gedaan om het werk anders te organiseren.

Niet iedereen is blij met de manier waarop de problemen zijn aangepakt. De vakbonden protesteren tegen het inhuren van personeel van buiten voor de bagage-afhandeling, en dreigen met een proteststaking nu de Sea dat ook wil doen voor het schoonmaken van de vliegtuigen. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hebben gedreigd met forse schadeclaims.