Buikspreken

Iemand vraagt aan Thea:

Hou jij van gestoofde peertjes?

Nee, zegt Mama,

Nee, daar houdt Thea helemaal niet van.

Appelmoes wel, ze houdt wel van appelmoes,

Maar niet van stoofpeertjes.

En ze houdt niet van rijst.

Jawel Mama, ik ben juist dol op rijst!

Nee, rijst, daar houdt ze niet van,

En wat ze ook niet lekker vindt is eiwit.

Jawel, eiwit vind ik juist lekker!

Nee, eiwit, daar houdt ze helemaal niet van.

Mama, waar houd ik dan van?

Het feit is uiteraard dat wij tijdens de oorlog vooral te maken kregen met het soort mensen waar bij ons het voetbalgespuis uit voortkomt. Mensen die je niet aan durft te kijken (uit Juffrouw Kachel: 'Van voren lijkt ze nergens op of dat weet ik eigenlijk niet, want ik kijk haar nooit goed aan. Als je haar in haar ogen zou kijken dan zóú je toch een klap krijgen, denk ik.').

    • Rudy Kousbroek